Het succes van Disneys Mickey Mouse

Op 15 mei 1928 ging de eerste tekenfilm - met geluid - met Mickey Mouse in de hoofdrol in première. De tekenfilm Steamboat Willie toonde de avonturen van Mickey Mouse samen met zijn vriendinnetje Minnie Mouse en werd onmiddellijk een daverend succes. De bekende muis werd één van de belangrijkste symbolen van de Walt Disney Company.

Walt Disneys tegenslag

Gedurende de jaren ´20 werkte Walt Disney samen met een cartoondistributeur Charles Mintz. Bij een bioscoop bezoek aan een stille film werd in die tijd vooraf aan de film een cartoon getoond. Mintz bedacht de naam Oswald the Lucky Rabbit (Konijn Oswald) voor een nieuw stripfiguur. Het was aan Disney om het stripfiguur vorm te geven en Oswald werd een zwart-wit konijn met lange rechtopstaande oren. In 1927 werden diverse tekenfilmseries van Oswald geproduceerd en door het daverende succes van de serie werd er een vergadering tussen Disney en Mintz belegd in New York in 1928. Het overleg tussen de twee eindigde in een ruzie, waarbij Mintz er op wees dat hij de auteursrechten bezat over Oswald. Disney verloor zijn aanspraak op zijn creatie en ging teleurgesteld naar huis.

De creatie van Mickey Mouse

Tijdens de treinreis naar huis met zijn vrouw pakte Disney zijn tekenblok weer op en creëerde een nieuw karakter: Mickey Mouse. In eerste instantie kreeg de zwart-witte muis met de grote ronde oren de naam Mortimer Mouse, maar Disney’s vrouw Lillian stelde de vriendelijkere naam Mickey voor. Onmiddellijk na zijn thuiskomst zorgde Disney voor een copyright op zijn figuur, hij had zijn les geleerd na de affaire met Mintz. Datzelfde jaar nog tekenden Disney en zijn medewerker Ubbe Iwerks diverse series met Mickey Mouse in de hoofdrol. Plane Crazy en The Gallopin´ Gaucho waren de eerste geluidloze films waarin Mickey figureerde.

Disneyfilms met geluid

In 1928 werd de filmtechnologie verbetert door de toevoeging van geluid bij het beeld. Disney hoopte ook zijn tekenfilms te kunnen voorzien van geluid en kwam in contact met Pat Powers, eigenaar van de Powers Cinephone System. Powers verzorgde de geluideffecten bij de tekenfilm en Disney zelf sprak de stem van Mickey Mouse in. Ook de eerdere films van Mickey werden voorzien van geluid. Daarnaast kreeg Mickey gezelschap van inmiddels bekende figuren als Donald Duck, Goofy en Pluto.

De Walt Disney Company

De Walt Disney Company floreerde de daaropvolgende decennia. Het werd een entertainment imperium die tekenfilms uitbracht, televisiekanalen en themaparken bezat. Mickey Mouse bleef tot op de dag van vandaag één van de meest iconische figuren van Disney. Door de populariteit van Mickey Mouse was Mintz´ stripfiguur Konijn Oswald in de vergetelheid geraakt, maar in 2006 kocht de Walt Disney Company de rechten op het figuur. Bijna tachtig jaar na zijn creatie was Konijn Oswald weer in handen van Disney.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.