Het verborgen verleden van Waldemar Torenstra

Op zaterdag 16 februari dook de televisieserie Verborgen Verleden in de familiegeschiedenis van acteur Waldemar Torenstra. De zoektocht brengt Torenstra onder andere naar het Nationaal Archief waar hij belangrijke informatie over het lot van een familielid tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt.


Tweede Wereldoorlog op het Nationaal Archief


Het Nationaal Archief bewaart heel veel documenten over de geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Op het Themaplein Tweede Wereldoorlog is daarover meer informatie te vinden. Een belangrijk en omvangrijk ‘oorlogsarchief’ is het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Dit archief bevat ongeveer 450.000 dossiers over Nederlandse collaborateurs en oorlogsmisdadigers die berecht zijn in de periode 1945-1952. In deze strafdossiers zijn vaak namen van hun slachtoffers te vinden. Het CABR vormt daarom ook een belangrijke bron voor het onderzoek naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en opgepakt.


Bijzondere Rechtspleging


Direct na de oorlog werd in Nederland de Bijzondere Rechtspleging ingesteld voor de berechting van ‘gedragingen die in strijd waren met de belangen van het Nederlandse volk of afbreuk hadden gedaan aan het verzet tegen de vijand en diens handlangers’. Dit rechtssysteem bestond uit speciale politieke opsporingsdiensten, procureurs fiscaal bij het openbaar ministerie, tribunalen, bijzondere gerechtshoven en een bijzondere raad van cassatie. Het CABR is de neerslag van dit rechtssysteem.


Uitzending


De aflevering van Verborgen Verleden met Waldemar Torenstra is te zien op zaterdag 16 februari om 20.15 uur bij de NTR op Nederland 2.


Meer informatie is te vinden op de website van Verborgen Verleden.

Artikel afkomstig van


GahetNA

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!