Het verhaal van Dennis

Dennis (33 jaar) heeft tien jaar bij defensie gezeten. In die tien jaar is hij twee keer als schutter lange afstand uitgezonden, eerst naar Irak en later naar Afghanistan. De missie in Irak was voor Dennis vrij rustig en bracht hij veelal door in het kamp. In Afghanistan was zijn rol de eenheid te beschermen als deze op pad ging, onder andere om contact te maken met de bevolking.

Dennis: “Er is veel goed werk gedaan, zoals het bouwen van huizen en scholen, en het opschonen van waterputten. Op sommige momenten was het werk mentaal erg zwaar. De bevolking ter plekke werd veelal onderdrukt en er vielen burgerdoden.” Ook is Dennis met zijn eenheid midden in een aantal confrontaties tussen de bevolking en de zwaar bewapende taliban terechtgekomen. Helaas hebben enkele collega’s van Dennis, vrienden eigenlijk, Afghanistan niet overleefd.

Op 4 en 5 mei denkt Dennis aan de vrienden die hij in Afghanistan heeft verloren. Hij zoekt op 4 mei een locatie op waar mensen met elkaar daadwerkelijk 2 minuten stilte houden. Ook gaat hij naar het graf van een van zijn directe collega’s uit Afghanistan, die niet ver van waar Dennis woont is begraven. 4 en 5 mei staan voor Dennis voor het eren van vriendschappen.

Fakkel

Dennis draagt de fakkel om te laten zien dat hij nooit vergeet. De fakkel is het symbool van herdenken en vieren. Van 1 t/m 5 mei dragen mensen in Nederland de fakkel om te laten zien dat zij 4 en 5 mei belangrijk vinden. Het fakkeltje is verkrijgbaar als sticker of als duurzaam speldje en wordt tegen kostprijs aangeboden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ga naar 4en5mei.nl en bestel een display met 300 fakkelstickers voor € 30,- of duurzame fakkelspeldjes per 5 stuks voor € 7,50.

U kunt de fakkel ook online dragen op uw profielfoto op Facebook en/of Twitter:
http://4en5mei.azurewebsites.net/go

Vrijheid geef je door. Draag de fakkel!

www.4en5mei.nl/fakkel

 

 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!