Het verhaal van Tété

Tété (22 jaar) kent de Tweede Wereldoorlog met name vanuit de verhalen van haar opa en oma. Zij waren tijdens de oorlog jong en kenden elkaar nog niet. Hun beleving van de oorlog is dan ook anders. “Mijn opa heeft 2 jaar ondergedoken gezeten om niet voor de Duitsers te hoeven vechten.

Mijn oma had een Duitse opa, waardoor de familie een voorkeursbehandeling kreeg bij de Duitse bezetters. Iets waarover mijn oma zich erg kon opwinden. Met name omdat veel buren in het dorp weinig te eten hadden en het voor haar oneerlijk voelde zelf wel genoeg te hebben.”

Tété denkt op 4 en 5 mei aan hoe het zou zijn om nu in een oorlogssituatie te leven, aan wat je dan zou voelen of meemaken. Ze denkt aan hoe hard er gevochten is zodat wij nu in vrijheid kunnen leven. Tété vat het als volgt samen: “Vrijheid is iets dat je moet respecteren. Blijf de oorlog herinneren zodat we het nooit vergeten.”


Fakkel
Tété draagt de fakkel om te laten zien dat ze nooit vergeet. De fakkel is het symbool van herdenken en vieren. Van 1 t/m 5 mei dragen mensen in Nederland de fakkel om te laten zien dat zij 4 en 5 mei belangrijk vinden. Het fakkeltje is verkrijgbaar als sticker of als duurzaam speldje en wordt tegen kostprijs aangeboden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ga naar 4en5mei.nl en bestel een display met 300 fakkelstickers voor € 30,- of duurzame fakkelspeldjes per 5 stuks voor € 7,50.

U kunt de fakkel ook online dragen op uw profielfoto op Facebook en/of Twitter:
http://4en5mei.azurewebsites.net/go

Vrijheid geef je door. Draag de fakkel!

www.4en5mei.nl/fakkel

Rubrieken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.