Geen afbeelding beschikbaar

Historicus Ivo Schöffer overleden

Ivo Schöffer is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was een bekende Nederlandse historicus en werkte als emeritus hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Geboren zijnde in 1922, maakte hij de Tweede Wereldoorlog van dichtbij mee. Terwijl Duitse nazi’s huizen doorkamden op zoek naar Joden, begaf Schöffer zich in het verzet.

Als jongste zoon werd Ivo Schöffer geboren in 1922 te Amsterdam. Zijn vader handelde onder meer in koffie. De belangrijkste inkomstenbron was echter het verhuren van hun huis in de Hacquartstraat. Na het behalen van zijn eindexamen ging Schöffer aan de Universiteit van Amsterdam geschiedenis studeren.Terwijl Duitse troepen Nederland binnenvielen en de polders onder water werden gezet om de Duitse opmars te stoppen, was Schöffer nog aan het studeren. Hij raakte betrokken bij het studentenverzet en hij hielp mee aan het opzetten van een onderduikadres voor Joden aan de Reguliergracht 34 in Amsterdam. Ook hielp hij Joden bij het vinden van andere onderduikmogelijkheden en bij het vervalsen van documenten. Het lukte de verzetsgroep om de Tweede Wereldoorlog ongeschonden door te komen. Na de oorlog werd Schöffer redacteur van het studentenweekblad Propria Cures. In 1956 promoveerde hij op het proefschrift Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis van de Nederlanden. In 1961 begon hij als emeritus hoogleraar bij de Universiteit van Leiden. Na zijn promotie bleef hij zich bezig houden met de oorlog en in de jaren zeventig werd landelijk bekend, omdat hij leiding gaf aan de commissie die in de jaren zeventig onderzoek deed naar het oorlogsverleden van de ondernemer Pieter Menten. Menten was een Nederlandse oorlogsmisdadiger die lid werd van de SS in 1941. Ook had Schöffer een sleutelrol in de totstandkoming van het Biografisch Woordenboek van Nederland. Voor zijn hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schöffer beloond met een Yad Vashem onderscheiding. In 1987 ging hij met pensioen, na 26 jaar werkzaam te zijn geweest als hoogleraar. Jarenlang genoot hij vervolgens van zijn pensioen, tot aan zijn overlijden op vrijdag 13 januari 2012. Ivo schöffer werd 89 jaar.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.