Geen afbeelding beschikbaar

Hitler’s hormonen en andere bizarre ideeën

De Britten wilden Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog vrouwelijker te maken door hem vrouwelijke hormonen toe te dienen. Daardoor zou hij minder agressief worden. Biologieprofessor Brian Ford van de Universiteit van Cardiff, beweert dit in zijn boek Secret Weapons: Technology, Science And The Race To Win World War II. Vergezocht? In de geschiedenis kom je wel meer plannen tegen die serieus werden overwogen, maar die toch wel een beetje bizar of zelfs lachwekkend waren.

Zo overwoog de CIA in de jaren '50 om de Cubaanse leider Fidel Castro medicijnen toe te dienen zodat zijn baard zou uitvallen. Dat zou het charisma van de revolutionair ondermijnen. Ook werden er plannen gemaakt om Castro te vermoorden door middel van een bom in één van zijn Havana 'sigaren'. In de jaren '70 experimenteerde de Amerikaanse veiligheidsdienst met paranormale oorlogvoering en – spionage. Het programma omvatte laboratoriumtests, experimenten met helderzienden en spionage. In 2009 werden deze experimenten op de hak genomen in de komische speelfilm 'Men who stare at goats', maar in die tijd was het ‘serious business’.

Net zo bizar, maar een stuk minder grappig, waren de experimenten die leger en veiligheidsdienst van Amerika uitvoerden op het gebied van nucleaire oorlogvoering, en manieren om mensen te 'hersenspoelen'. In de jaren '40 en '50 werden militairen zonder bescherming blootgesteld aan nucleaire explosies. De CIA was op zoek naar methoden om de ‘perfecte soldaat' en de 'perfecte spion' te creëren door het toedienen van stoffen als LSD, het uitvoeren van psychologische behandelingen, electroshocks en medicijncoctails. Ook werden er proeven gedaan met zaken als hypnose en telekinese. De meeste slachtoffers van de experimenten wisten trouwens helemaal niet dat ze proefkonijn waren.

Voor de CIA heiligde het doel de middelen. Zelfs toen er doden vielen was dat voor de organisatie geen reden om de experimenten te beëindigen. Dat gebeurde pas toen er informatie over uitlekte en het er bovendien op leek dat er geen concrete resultaten behaald werden. Officieel zijn de laatste experimenten pas in de jaren '90 van de vorige eeuw gestopt.

Brian Ford noemt in zijn boek Secret Weapons: Technology, Science And The Race To Win World War II naast het vrouwelijker maken van Hitler nog een paar bizarre plannen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals het idee om lijm te droppen op Duitse troepen, zodat de soldaten niet meer konden bewegen, en het droppen van giftige slangen in Duitse legerkampen.

 

 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.