geschiedenis weersverwachting

Hoe de Eerste Wereldoorlog weersvoorspellingen beïnvloedde

Mei 2017 was een van warmste meimaanden ooit gemeten in Nederland. Op veel plekken werd het warmer dan 30 graden. Ook voor de onweersbuien die volgden werden we ver van tevoren gewaarschuwd door weermannen en vrouwen. Nu is het heel normaal dat we iedere dag worden geattendeerd op het weer, maar deze praktijk vond zijn oorsprong tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwe wapens nieuwe voorspellingen

Met de opkomst van nieuwe wapens als mosterdgas en vliegtuigen werd het van belang dat de legerleiding meer inzicht kreeg in de bewegingen van het weer. Daarom richtte de Britten in 1915 onder leiding van de meteoroloog Ernest Gold de ‘Meteorological Field Service’ op, een organisatie die bekend zou komen te staan als ‘Meteor R.E.’ Deze organisatie hield samen met het metrologisch instituut in Londen de weersvoorspellingen bij aan de hand van gebeurtenissen uit het verleden, om de geallieerde troepen vervolgens per telegram in te lichten. Het KNMI, dat in 1854 was opgericht om weerswaarschuwingen te geven, voorspelde ook op deze manier het weer.

Taken van de Meteor R.E.

Omdat er op de frontlinies rekening moest worden gehouden met het giftige gas dat werd afgevuurd, hield deze instantie de windrichtingen bij op het slagveld. Het woord front dat nu nog steeds wordt gebruikt bij weersvoorspellingen dankt zijn naam dan ook aan de frontlinies van de Eerste Wereldoorlog. Later kwam daar nog een belangrijke taak bij: de Meteor R.E. moest nu ook de hoge winden gaan voorspelen. Dit was van belang omdat bij goede weersomstandigheden luchtballonnen werden opgelaten waarmee vijandelijke artillerie kon worden gezien. De laatste taak die deze instantie had was het leveren van een dagelijkse weersvoorspelling voor de infanterie. Zo was het essentieel dat kans storm, mist en regen vroegtijdig bekend was in de loopgraven.


Titel: 'Oorlog voor onze gedachten' - Oorlog, neutraliteit en identiteit in het Nederlandse publieke debat, 1914-1918
Auteur: Ismee Maria Tames
ISBN: 9065509216
Uitgever: Verloren
Prijs: €29,-

   


Wiskundige weersvoorspellingen

Voorheen werd het weer vooral voorspelt aan de hand van verwachtingen en weerssituaties uit het verleden. In 1922 kwam hier verandering in toen de Britse wetenschapper Lewis Fry Richardson zijn boek ‘Weather Prediction By Numeral Process’ waarin hij uitlegde dat door middel van een raster en het meten van de vochtmassa op een wetenschappelijke manier kon worden berekend hoe het weer zou gaan worden. Dit was de voorloper van onze huidige manier van voorspellen.

Bronnen:

Iflscience.com: how war changed the weather for good

Metoffice.gov.uk: first military forecast 

Theweathernetwork.com: remembering ww1 weather in the trenches

Afbeeldingen:

Wikimedia Commons: Woodbridge isothermal chart

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.