Kerriepoeder

Hoe kerrie Europa veroverde

“Chemotherapieën zijn 100 maal effectiever in combinatie met kerrie”

Uit onderzoek blijkt dat het in kerrie veel gebruikte ingrediënt kurkuma een gunstige werking heeft tegen kanker. Kerrie wordt al sinds de eerste beschaving in Azië gebruikt als etenswaar en is vanwege de intensieve handel tussen India en het westen in het vorige millennium wereldwijd populair geworden.

De afkomst van het woord kerrie is niet geheel duidelijk. Het woord is mogelijk afkomstig van ‘kari’, wat ‘pittige saus’ betekent in de Tamil taal. Een andere verklaring komt van het oud-Engelse woord ‘cury’, wat op zijn beurt afkomstig is van het Franse woord voor ‘koken’: ‘cuire’. Het eerste bewijs voor het gebruik van kerrie is een recept in spijkerschrift, gevonden in Mesopotamië. Dit recept was waarschijnlijk een offer, opgedragen aan de Mesopotamische god Marduk. In het recept werd een pittige saus beschreven, aangedikt met vlees en brood.

Het gebruik van het kruidenmengsel kerrie werd snel populair. Tegen de 17e eeuw was het gebruik van kerrie wijdverspreid in Zuid-Azië. Met de koloniale reizen raakten ook de Europeanen bekend met het recept. Omstreeks 1600 zetten de Engelsen handelsposten op in India, en in 1608 bereikten de eerste schepen van de East India Company (EIC) de Indische kust. Al snel zette de EIC een intensieve handelsrelatie op met India waardoor het Europese continent in contact kwam met nieuwe producten, zoals kerrie. Toen Columbus in 1493 voor het eerst terugkeerde uit Amerika, nam hij onder andere rode pepers mee. Via handel bereikte deze specerij Azië, waarna dit voortaan een belangrijk ingrediënt zou vormen in kerriegerechten.

In 1747 verscheen het eerste kerrierecept in een Engels kookboek, en in 1773 kwam het gerecht voor het eerst op een Engelse menukaart te staan. Toen kerriepoeder, een mengsel van verschillende specerijen, als afzonderlijk product op de markt kwam werd kerrie snel populair. De Engelse dichter William Makepeace Thackeray was zo gecharmeerd van kerrie dat hij in het gedicht ‘Poem to Curry’ schreef :

Beef, mutton, rabbit, if you wish,

Lobsters, or prawns, or any kind fish,

Are fit to make a curry. ‘Tis, when done,

A dish for Emperors to feed upon.

Zo veroverde kerrie de westerse wereld. Het is een verzamelnaam voor verschillende gerechten die gemaakt worden van kerriepoeder. De belangrijkste bestandsdelen zijn gember, rode peper, kurkuma of geelwortel, koriander, komijn, ui en knoflook. Het was al langer bekend dat het ingrediënt kurkuma als geneesmiddel werkt tegen buikpijn en artritis. Nu is gebleken dat het kruid ook kankercellen doodt.

Afbeelding: 

Kurkuma Curry Poeder: C781, via Pixabay

Rubrieken: 

Landen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.