Hollywoodster Zsa Zsa Gábor overlijdt op 99-jarige leeftijd

Deze zondag is Hollywoodster Zsa Zsa Gábor overleden aan een hartaanval. De Hongaarse actrice was stiekem nog meer bekend door haar glamoreuze levensstijl, dan door haar acteerwerk. Gábor werd 99 jaar.

Zsa Zsa’s jeugd

De Hongaarse wordt geboren als Sári Gábor in Boedapest, als middelste van drie zussen. Haar leven in de showbizz begint in 1936, als ze deelneemt aan de missverkiezing van Hongarije. Hier wordt ze gediskwalificeerd omdat ze te jong is. Schoonheid en aanzien vormen vanaf jongs af aan een rode draad door het leven van Zsa Zsa. Dit werd mede geleid door haar trotse moeder, die zelf juwelier was. Eigenlijk wil Gábor dierenarts worden, maar na de scheiding van haar ouders kiest ze een ander pad. Ze volgt de camera’s en vertrekt naar Hollywood.

Carrière

Haar filmcarrière start nadat ze verschijnt in een aflevering van The Milton Berle Show. Dit gebeurde in 1950, waarna ze debuteert in de film Lovely To Look At. Ook Moulin Rouge directeur John Huston merkt haar op. Echter moet de Hongaarse schone het voornamelijk van haar uiterlijk hebben. In films speelt ze hierom vaak een gedramatiseerde versie van zichzelf.

Het liefdesleven van Gábor

Waar Gábor verder voor bekend staat, is haar kleurrijke liefdesleven. Met negen mannen is ze het huwelijksbootje in gestapt, waarvan ze zeven keer is gescheiden en één huwelijk wordt geannuleerd. Haar eerste huwelijk is in 1937, met de Turlse Burhan Asaf Belge. Hierop volgt hotelmagnaat Conrad Hilton, acteur George Sanders, Bankier Herbert Hutner, Joshua Cosden, Michael O’Hara en Barbie ontwerper Jack Ryan. Het liefdesleven van Gábor hangt zo aan elkaar met schandalen, maar in augustus 1986 huwt de Frédéric Prinz von Anhalt. Hiermee lijkt Zsa Zsa haar grote liefde te hebben gevonden. Samen met Frédéric adopteert ze vier jongens, waarna ze uiteindelijk hun laatste huis kopen in Bel Air Los Angeles.

Socialite van de twintigste eeuw

Ondanks dat Gábor zich wel bezig hield met acteerwerk, was ze eigenlijk meer een echte socialite. Zoals er in 2016 Paris Hilton en Kim Kardashian zijn, zo had men in de 20e eeuw Zsa Zsa Gabor. Het publiek en de media vonden vooral haar leven erg interessant: echt een acteerwonder was ze namelijk niet. Wel had ze een intrigerend leven en een betoverende schoonheid. Uiteindelijk waren dit de twee factoren die haar in Hollywood faam hebben gebracht.

Gezondheid

Vanaf 2002 begint de gezondheid van Zsa Zsa af te nemen. Nadat ze in 2002 betrokken raakt bij een ongeluk, krijgt ze in 2005 een beroerte. Dit ging vergezeld met nog tal van ouderdomskwalen; haar leeftijd valt haar lichaam zwaar. In 2011 wordt er gangreen aan haar been ontdekt, wat geamputeerd moet worden. Hierdoor is het allemaal zo veel, dat ze wordt opgegeven door de dokters. Toch voeren zij hierna nog enkele operaties uit bij de Hollywoodster, waardoor ze de gangreen overleefd. Uiteindelijk haalt de ster hierdoor net de honderd niet en overlijdt ze op 18 december aan een hartaanval.

<h3>Bronnen:</h3>
britannica.com <a href="https://www.britannica.com/biography/Zsa-Zsa-Gabor" target="_blank">Zsa Zsa Gábor
</a>

nos.nl <a href="http://nos.nl/artikel/2149098-zsa-zsa-gabor-was-de-kim-kardashian-van-ha... target="_blank">Zsa Zsa Gábor</a>
<h3>Afbeeldingen:</h3>
commons.wikimedia.org <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zsa_Zsa_Gabor_as_Jane_Avril,_Mou... target="_blank">Zsa Zsa Gábor Moulin Rouge</a>

&nbsp;

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!