Geen afbeelding beschikbaar

Horst Tappert, lid van de SS-Division Totenkopf

Op 26 april 2013 werd bekend dat Horst Tappert, bekend van de Duitse politieserie Derrick, tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit maakte van de beruchte Totenkopf-divisie van de Waffen-SS. Tappert heeft zelf altijd gezegd onderdeel te zijn van de Wehrmacht als militair verpleegkundige. Socioloog Jörg Becker ontdekte hem echter op de personeelslijst van de Waffen-SS.De SS-Division Totenkopf werd in oktober 1939 opgericht en was onderdeel van de 38 divisies van de Waffen-SS, de militaire tak van de SS onder leiding van Heinrich Himmler. Binnen de Waffen-SS gold de zogenaamde Totenkopf-divisie als een van de sterkste eenheden. Zij bestond voor een groot deel uit bewakers van concentratiekampen, georganiseerd in de SS-Totenkopfverbände.


Aanvankelijk werd de divisie ingezet tijdens de Slag om Frankrijk in mei en juni 1940, een militair offensief dat Duitsland tegen Frankrijk, België en Nederland uitvoerde. Tijdens operatie Fall Gelb en Fall Rot leed de divisie daar zware verliezen, waarna ze tot april 1941 in de buurt van de Spaanse grens verbleef. In April 1941 werd de Totenkopf-divisie naar het oostfront gestuurd om te vechten tegen de Sovjet Unie. In de zomer van 1941 raakte de divisie betrokken bij een bloedige strijd in Leningrad. Dit resulteerde in het beleg van Leningrad op 8 september 1941 tot 27 januari 1944.


Tappert nam deel aan de Totenkopf-divisie in 1943. Het blijkt dat Tappert onder andere heeft meegeholpen bij de herovering van Charkov in Oekraïne, een belangrijke strategische overwinning van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Oekraïne was van groot belang voor de Duitse oorlogsindustrie vanwege haar rijke olievoorraden.


Na de Duitse nederlaag in 1945 werd de Waffen-SS ontbonden en tijdens de processen van Neurenberg veroordeeld als misdadige organisatie. Tappert zou aan het einde van de oorlog een tijd in hechtenis hebben gezeten. Hij heeft nooit veel losgelaten over zijn verleden in de oorlog, behalve over zijn werk bij Wehrmacht. Tussen 1974 en 1998 figureerde hij als rechercheur Derrick in de gelijknamige politieserie. De serie werd uitgezonden in 102 landen. Horst Tappert overleed in 2008 op 85-jarige leeftijd.


Jörg Becker ontdekte Tappert op de personeelslijst van de Waffen-SS tijdens zijn onderzoek naar de biografie van de bekende communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann. Zij werkte in 1940 een tijd voor de nazikrant Das Reich, en richtte in 1947 een theatergroep op waar ook Tappert deel van uitmaakte.

Bronnen


 


- De Volkskrant,


- NRC, '"Harry hol mal den (...)'", Alex van der Hulst, 26-4-2013


- Nu.nl, 'Derrick-acteur Horst Tappert (...)', 26-4-2013


- Metronieuws, 'Acteur Horst Tappert was (...)', 26-4-2013


- Feldgrau.com, ‘SS-Panzer-Division Totenkopf’


- Wikipedia, 'SS-Division Totenkopf'


Leestip.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }


Van Leningrad tot Berlijn


 


Van Leningrad tot Berlijn


 


€ 27.95 


Landen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!