Geen afbeelding beschikbaar

Hubert Kornelisz. Poot, William McKinley en Anton Tsjechov

Een boer die kon schrijven en dichten. Dat kwam weinig voor in de geschiedenis. Allerlei lieden reisden zelfs naar zijn huis af, om het mirakel te aanschouwen. Hubert Kornelisz. Poot werd geboren op 29 januari 1689 in Abtswoude.



Hubert Kornelisz. Poot (1689-1733) werd geboren op 29 januari 1689 in Abtswoude. Aanvankelijk werkte Poot als boer. In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met dichten. In 1716 behaalde hij een groot succes met zijn gepubliceerde Mengeldichten. Het bracht hem ertoe om te verhuizen naar Delft in 1723. Hij staakte zijn activiteiten als boer, en begon zich volledig aan het schrijven te wijden. Zijn succes keerde echter niet terug, en een jaar later vertrok hij weer naar zijn thuisdorp. Hij werkte nog wel veel aan gelegenheidsgedichten. Studenten en edellieden trokken soms naar boer Poot toe; ze wilden wel eens kennismaken met een boer die dichten kon. Dat boer Hubert Kornelisz. Poot kon dichten was bijzonder. Een eenvoudig mens in dergelijke tijden kom meestal nauwelijks schrijven. Poot stierf in Delft op 31 december 1733.William McKinley (1843-1901) werd geboren op 29 januari 1843 in Ohio. De man was van Britse komaf en deed dienst tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Na een carrière als advocaat trad hij toe tot de Republikeinse partij. Hij werd een populair politicus en deed dienst als afgevaardigde van Ohio in het Congres. In 1896 versloeg McKinley zijn Democratische tegenstander tijdens de presidentsverkiezingen. Hij werd de 25e president van de Verenigde Staten. Op dat moment vierde het Europese imperialisme hoog tij en McKinley liet zich erin meeslepen. Zoekend naar nieuwe territoria om in te lijven, kwam de Verenigde Staten in conflict met Spanje in de Filipijnen. De Spaans-Amerikaanse Oorlog van 1898 werd overtuigend gewonnen door de Amerikanen. Ook Hawaï werd door de VS onder McKinley geannexeerd.  In 1990 werd de man herkozen. Een jaar later, op 14 september 1901, werd president McKinley vermoord door de anarchist Leon Czolgosz. De vice-president Theodore Roosevelt volgde hem op.


Anton Tsjechov (1860-1904) werd geboren op 29 januari 1860 in de Russische havenstad Taganrog. Hij was de derde zoon van een kruidenier. In 1884 studeerde een volwassen Tsjechov af als arts. Twee jaar lang runt hij een eigen praktijk, totdat hij hem sluit om zich volledig op het schrijven te richten. Gedurende zijn studie en jaren als arts, zag Tsjechov allerlei ellende onder ogen: ziekte, dood, armoede, honger. In 1890 reist Tsjechov naar het eiland Sachalin, waar zich een strafkolonie bevindt. Hij zet er een hulpverleningsactie op voor boeren in hongersnood. Later gaat Tsjechov bij Jalta op de Krim wonen, waar hij onder andere Leo Tolstoj en Maxim Gorki ontmoette. Hij richt zich geheel op het schrijven van voornamelijk korte verhalen en toneelstukken. Bekende werken van Tsjechov zijn De weddenschap (1888), Een trieste geschiedenis (1889), De man in het foedraal (1898), Kruisbessen (1898) en De Dame met het Hondje (1899). In 1904 overlijdt Tsjechov aan de gevolgen van tuberculose.

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.