Hugh Hefner biografie

Hugh Hefner en de geschiedenis van Playboy

Playboybaas Hugh Hefner, inmiddels 85 jaar oud, werd vijf dagen voor zijn derde huwelijk met ‘Bunny’ Crystal, verlaten na een heftige ruzie. Hugh Hefner wordt nog steeds omringd door een harem blonde, rondborstige vrouwen in de Playboy mansion maar hoe begon het verhaal achter het witte konijn met de vlinderdas, het symbool van Playboy?

Hugh Hefner werd geboren op 9 april 1926 in West-Chicago. Na zijn middelbare schooltijd, werd ‘Hef’ in 1944 opgeroepen door het Amerikaanse leger om te dienen bij de infanterie. Daar tekende hij strips voor diverse kranten van het leger. Hugh was daar tijdens zijn middelbareschooltijd al mee begonnen.

Vanaf 1946 nam hij tekenlessen bij het Kunstinstituut van Chicago en vervolgens schreef hij zich in bij de Universiteit van Illinois. Hij bleef cartoons tekenen tijdens zijn studie, onder andere voor de Daily Illinois. Na zijn afstuderen was hij in 1949 werkzaam bij een cartoonbedrijf in Chicago als hulp personeelsmanager en als copywriter voor warenhuis Scott in 1950.

Op 25 Juni 1949 trouwde Hugh met Mildred Williams, met wie hij twee kinderen kreeg: Christie en David Paul. Na tien gingen Millie en Hugh alweer uit elkaar. Een jaar later kreeg hij eveneens een baan als copywriter bij het tijdschrift Esquire. Na het bericht van verhuizing van het tijdschrift naar New York, besloot Hefner achter te blijven en een eigen tijdschrift te beginnen. Hij was toen 27 jaar oud.

Playboy Magazine

Aan de keukentafel van zijn flat knutselde hij in 1953 de eerste playboy in elkaar met een foto van een naakte Marilyn Monroe op de voorkant. Voor Hefner was het een grote gok en hij wist niet of zijn tijdschrift aan zou slaan. Geheel onverwacht werden er 50.000 exemplaren van het blad verkocht. De kosten van de productie werden daarmee gedekt en ook de kosten voor het uitbrengen van een tweede exemplaar.

Het blad streed voor de vrijheid van bloot en erotiek. De naam Playboy pakte goed bij het beeld van de ultieme womanizer. Namelijk iemand die zich beweegt in de jet-set, achter vrouwen aanzit en slechts kortstondige relaties heeft. Zodoende werd Playboy als naam gekozen voor het erotisch getinte tijdschrift. Het blad had een ongekend succes, het verkoopcijfer in 1972 bedroeg 7 miljoen. De Nederlandse en Belgische versie bestaat sinds 1983 en werd uitgegeven door Sanoma uitgevers. Voor het eerste Nederlandse nummer poseerde de 36-jarige Jerny Kaagman naakt. In dit nummer uit oktober 1983 stond ook een blootreportage van de actrice Marina de Graaf.

Inmiddels is de oplage van het blad teruggelopen door een groter aanbod aan naaktmodellen en afbeeldingen op onder andere internet. In 2005 was de verkoop teruggelopen naar 3 miljoen exemplaren. Inmiddels is Playboy Magazine overgegaan naar een andere eigenaar. Playboy enterprises is nog wel van Hefner.

Bavaria en een Bruiloft

Op dit moment is Hugh weer veel in het nieuws. Onder andere doordat hij te zien is in het nieuwste Bavariaspotje in zijn befaamde Mansion in Los Angeles. Bavaria raakte vorig jaar in contact met het bedrijf van Hefner, Playboy Enterprises. Het tijdschrift behoort daar niet meer bij. “Het leven met een knipoog nemen is wat in de Bavaria reclames centraal staat”, vertelt Peer Swinkels, directielid en lid van de familie die Bavaria al decennia bestudeert.

Dat heeft Hugh zijn hele leven gedaan, met name als het op vrouwen aankwam. In 1989 trouwde hij voor de tweede keer met Kimberly Conrad, maar na negen jaar liep hun huwelijk stuk. Twintig jaar later had Hefner een relatie met drie vrouwen: Karissa en Kristina Shannon en Crystal Harris.

Eind 2010 maakte Hefner bekend met Chrystal in het huwelijksbootje te stappen. Op 14 juni 2011 is echter bekend geworden dat door een hevige ruzie Bunny Crystal zich vijf dagen voor de bruiloft heeft bedacht en niet met de 85-jarige playboy wil trouwen. Volgens berichten vond dat ze dat ze te weinig geld per week kreeg, 'slechts' een paar honderd dollar, dat meldt showbizblog TMZ op gezag van vrienden van Crystal. Ze wilde zelf haar geld gaan verdienen en een muziekcarrière beginnen. Ze bracht vervolgens de single Club Queen uit.

Op 31 december 2012 zijn Hugh Hefner en Chrystal toch nog in het huwelijksbootje gestapt. 

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.