Ierse acteur Peter O’Toole overleden

Zaterdag is de Ierse acteur Peter O’Toole overleden op 81-jarige leeftijd. O’Toole speelde tijdens zijn leven in veel films en is acht keer genomineerd voor een Oscar, vaker dan welke acteur dan ook. Hij won het beeldje echter nooit. O’Toole verkreeg in een klap internationale faam door zijn rol in Lawrence of Arabia.

Peter O’Toole werd geboren in Ierland maar groeide op in de Britse stad Leeds. Nadat hij klaar was met school kreeg hij een baantje bij de krant. Hij begon als kopieerjongen, maar kon opklimmen tot fotograaf en journalist. Deze carriere stopte echter toen hij werd opgeroepen voor de militaire dienst. Na zijn verplichte dienstjaren in het leger kreeg O’Toole in 1952 een beurs voor de Royal Academy of Dramatic Arts, waar hij theaterlessen volgde. Hij zat in hetzelfde jaar als andere bekende Britse acteurs zoals Albert Finney.

Lawrence of Arabia

O’Toole studeerde in 1954 af en speelde in veel theaterstukken van Shakespeare. Pas vanaf 1956 begon hij meer te acteren op televisie en in films. Zijn grote doorbraak was de hoofdrol in de film Lawrence of Arabia. Deze film ging over T.E. Lawrence, een Britse luitenant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal gaat over Lawrence en zijn strijd tegen de Turken. Door deze rol verkreeg Peter O’Toole grote internationale faam en een Oscar-nominatie.

Carrière

Na Lawrence of Arabia zat zijn filmcarrière in de lift. Peter O’Toole kreeg sindsdien vele rollen aangeboden en werd nog zeven keer genomineerd voor een Oscar: Becket (1964), The Lion in Winter (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980), My Favorite Year (1982)en de laatste voor Venus in 2006. Geen enkele andere acteur heeft zoveel Oscarnominaties ontvangen, hoewel O’Toole er geen enkele won. Hij ontving in 2003 een Oscar voor zijn gehele oeuvre. In 2012 stopte O’Toole op 79-jarige leeftijd met acteren.

Persoonlijke leven

In 1959 trouwde O’Toole met actrice Sian Phillips met wie hij twee dochters kreeg, Kate en Patricia. In 1979 scheidden zij van elkaar. In 1983 kreeg O’Toole zoon Lorcan met zijn toenmalige vriendin Karen Brown. Tijdens zijn leven heeft O’Toole veel medische problemen gehad. Hij was een overmatige drinker en als gevolg hiervan werd er kanker in zijn maag bij hem geconstateerd. In 1976 werd de tumor uit zijn maag verwijderd, waarna hij door de complicaties diabetes kreeg. In 1978 kreeg hij een ernstige bloedvergiftiging. Zijn alcoholverslaving heeft hem eind jaren ’70 zijn huwelijk en bijna zijn leven gekost. Hij is echter nooit tussendoor gestopt met werken. Na zijn ziektes duurde het tot 1983 voordat hij weer succesvol was in de filmwereld.

Peter O’Toole is zaterdag overleden na een lang ziekbed in een ziekenhuis in Londen.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- imdb.com, <a title="Peter O'Toole" href="http://www.imdb.com/name/nm0000564/bio?ref_=nm_ov_bio_sm" target="_blank">Peter O'Toole</a></p>
<p>- screenonline.org.uk,<a title="Peter O'Toole" href="http://www.screenonline.org.uk/people/id/473484/" target="_blank"> Peter O'Toole</a></p>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="Peter O'Toole" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_O'Toole" target="_blank">Peter O'Toole</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..