Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen

In Museum Catharijneconvent in Utrecht is nu de tentoonstelling “Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen” te zien. Deze bijzondere tentoonstelling neemt u mee in de geschiedenis van de naastenliefde door de eeuwen en religieuze stromingen heen. Prachtige kunstwerken, boeiende gebruiksvoorwerpen en inspirerende en actuele verhalen geven inzicht in de naastenliefde van de Middeleeuwen tot nu.

Naastenliefde is van alle tijden. Zij staat los van culturele of religieuze achtergrond en vormt de gemeenschappelijke deler van alle grote wereldreligies. In ons land is de charitatieve geschiedenis nauw verbonden met het Christendom. De werken van barmhartigheid vormen eeuwenlang de belangrijkste leidraad in de zorg voor de medemens. Deze werken spelen dan ook een belangrijke rol in de tentoonstelling. Schilderijen van Pieter Breughel II, Lucas Cranach en Paulus Moreelse, maar ook de kleding van een vondeling en een zestiende-eeuwse broodtafel laten u de naastenliefde door de eeuwen heen ervaren. Een bijzondere rol is weggelegd voorhet veelomvattende begrip Caritas, de verbeelding van de naastenliefde als deugd. Bruiklenen uit gasthuizen, collega-musea en topstukken uit eigen collectie geven u een prachtig tijdsbeeld. Het verhaal start in de Middeleeuwen en neemt u via maar liefst zes tentoonstellingszalen mee naar het heden.

Tot 1 maart 2015 kunt u de schitterende schilderijen, beelden en vele inspirerende voorwerpen komen bewonderen. Kijk voor meer informatie op www.catharijneconvent.nl.

<h2>Afbeelding:</h2>
Caritas, Lucas Cranach I, ca. 1540, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.