Geen afbeelding beschikbaar

In het nieuwe Geschiedenis magazine

'Global Cooling', kopt het nieuwe oktober-nummer van Geschiedenis Magazine, dat zojuist is verschenen. “De kleine ijstijd in de 17e eeuw, in combinatie met oorlog was een belangrijke oorzaak van bevolkingsterugval en de Europese crisis van de 17e eeuw.”, betoogt de Engelse historicus Geoffrey Parker in een interview naar aanleiding van zijn nieuwste boek dat in 2012 verschijnt.

En dat is niet het enige heilige huisje waar tegenaan geschopt wordt in dit nummer. De beroemde verzuiling in de 19e en 20e eeuw bijvoorbeeld. Dat is een mythe. Volgens historicus Peter van Dam tenminste, die hier uitgebreid onderzoek naar deed. En dan het verhaal van de 'beste Amerikaanse president' ooit: Abraham Lincoln. Was 'Honest Abe' nu werkelijk zo'n heilige, of gewoon een geslepen politicus?

Maîtresses en minnaressen van koningen, pausen en prinsen staan altijd garant voor sappige verhalen. Maar welke rol speelden ze nu echt? Aan de hand van de levens van Leonor de Guzman, minnares van koning Alfons XI van Castilië, en Alice Perrers, de 'geheime' geliefde van Edward III van Engeland, krijgen we een idee.

China herdenkt het eeuwfeest van de Xinhai revolutie van 1911. De algemene teneur is: we hebben genoeg revoluties gehad. Een nieuwe revolutie hoeft er niet te komen. Toch neemt de roep om meer democratie toe. Hoe moet dat vorm krijgen?

Verder aandacht voor de sluiting van de ´Gelderse bullenmachine´: de Universiteit van Harderwijk in 1811, de wanhoop van de emigranten die in 1908-1909 hun geluk beproefden in Brazilië, de ethische politiek van Nederland in Nederlands Indië, en de kritiek van de Nederlandse arts Jan Wier (1515-1588) tegen de heksenvervolging en de katholieke kerk. Natuurlijk ontbreken ook de boekbesprekingen en de vertrouwde rubrieken niet. Geschiedenis Magazine schrijft opnieuw historie!

Enthousiast geraakt door de onderwerpen van deze maand? Kijk dan snel hier voor het nieuwe nummer van Geschiedenis Magazine.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.