Erfurt

In het spoor van Luther: Erfurt

Luther fotoAls je één stad in Duitsland zou moeten benoemen als ‘Lutherstad’, welke zou dat dan zijn? Het antwoord is voor velen waarschijnlijk Wittenberg. De redactie laat graag zien dat er nog een aantal andere plekken erg belangrijk waren in het leven van Maarten Luther. Neem bijvoorbeeld Erfurt, waar Luther rechten studeerde aan de universiteit.

Erfurt als intellectuele thuisbasis

Erfurt wordt gezien als de intellectuele thuisbasis van Maarten Luther (1483 - 1546). Na drie jaar onderwijs op de Eisenacher Lateinschule, studeerde Luther vanaf 1501 rechten aan de universiteit van Erfurt, ongeveer honderd kilometer van zijn geboorteplaats Eisleben. In 1505 ontving hij in Erfurt aan de filosofische faculteit van de universiteit zijn doctorandus. Op 2 juli van datzelfde jaar veranderde een hevige onweersbui het leven van Luther volkomen. Op de weg terug van zijn ouders in Eisleben naar Erfurt miste Luther maar net aan een blikseminslag. Luther had op dat moment al ongeveer honderd kilometer gelopen.

Maarten Luther wordt monnik

Het noodweer maakte Luther doodsbang. Tijdens het hevige weer deed Luther aan de Heilige Anna de belofte om monnik te worden. Hij zou geroepen hebben: "Sint Anna, help me! Ik word monnik!" Luther overleefde en kwam zijn belofte na. Op 17 juli 1505 werd hij monnik in het Augustijner klooster in Erfurt. Op de universiteit van Erfurt kreeg Luther les van Augustijner monniken. Dit heeft er mogelijk voor gezorgd dat hij gekozen heeft voor het Augustijner klooster. De vader van Luther was echter niet blij met Luthers keuze om monnik te worden, want hij had veel geld gespaard om Luther een goede opleiding te geven. Na een proefjaar werd Luther toegelaten tot de Orde van de Augustijner eremieten; nog een jaar later werd hij priester. Daarna verliet Luther Erfurt om filosofieles te geven in Wittenberg. In deze stad zou hij later in 1517 beginnen met het hervormen van de kerk door 95 stellingen op de deur van de slotkapel te nagelen.

Herdenken van Maarten Luther

In Erfurt wordt vandaag de dag nog jaarlijks Maarten Luther herdacht. Op 10 november wordt op het plein voor de kathedraal de verjaardag van Luther gevierd. Sinds 1917, vierhonderd jaar na de hervorming, doet ook een gedenksteen aan Maarten Luther terugdenken. Op de twee meter hoge Luthersteen staat de tekst 'In Thuringen ging het licht op. 2 juli 1505. Gewijde aarde, keerpunt van de Reformatie, in een bliksemstraal uit de hemel werd de jonge Luther hier de weg gewezen. Help, heilige Anna, ik zal monnik worden.'  De steen ligt in Stotternheim, een dorp zo'n tien kilometer van Erfurt. Luther passeerde Stotternheim in 1505 toen hij in het noodweer terechtkwam. De rijke burgeres Margritt Bauer uit Erfurt schonk de steen.

Bronnen

erfurt-tourismus.de Maarten Luther in Erfurt
historiek.net Maarten Luther
digibron.nl Belofte aan Heilige Anna

Afbeeldingen

wikimedia.org Maarten Luther

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.