De inhuldiging van George Papandreou in Athene op 6 oktober 2009. Bron: Wikimedia Commons.

Inhuldiging George Papandreou

De Griekse minister-president Georgios Papandreou kondigde een week geleden aan dat er onder de Griekse burgers een referendum gehouden zou worden over het Europese steunpakket. Sindsdien wordt er in Griekenland gewerkt aan een regering zonder Papandreou, die Griekenland uit de crisis moet loodsen. Wie is deze Georgios Papandreou eigenlijk?

Van hoge afkomst

Georgios Papandreous is afkomstig uit een toonaangevende Griekse familie. Zo zijn zowel zijn vader (1981-1989 en 1993-1996) als zijn grootvader (1944-1945, 1963 en 1964-1965) meerdere malen minister-president van Griekenland geweest. Georgios Papandreous werd op 16 juni 1952 geboren in de Saint Paul in de Verenigde Staten. Zijn moeder is een Amerikaanse en zijn vader werkte in Minnesota aan de universiteit als voorzitter van de Economische afdeling.

Opleiding

Georgios studeerde sociologie aan het Arnherst College in Massachusetts. Verder studeerde hij nog aan de Universiteit van Stockholm, de London School of Economics en de Universiteit van Harvard. Hij spreekt meerdere talen vloeiend, waaronder Grieks, Engels, Zweeds en Frans.

Politieke zaken

Na de val van de dictatuur in Griekenland in 1974 kwam Papandreou naar Griekenland toe. Vanaf dat moment werd hij actief lid van de socialistische politieke partij (PASOK) waar ook zijn reeds teruggekeerde vader lid van was. In het jaar dat zijn vader minister-president van het land werd, werd ook de jonge Papandreous in het Griekse parlement gekozen. Vanaf dat moment vervulde hij verschillende posten in de politiek, waarvan Minister van Educatie en Religieuze Zaken (1988-1989 en 1994-1996) en Minister van Buitenlandse Zaken (1999-2004 en 2009-2010) de belangrijkste waren.

Inhuldiging

Op 6 oktober 2009 werd Papandreous ingehuldigd als minister-president van Griekenland. Kort na zijn inhuldiging bleek dat de financiën van het land er veel slechter voorstonden dan werd voorgesteld. De hervormingen die Papandreous sindsdien probeerde door te voeren stuitten in Griekenland op grote protesten. Afgelopen zondag is duidelijk geworden dat Griekenland een nieuwe regering zonder de leiding van Papandreou gaat vormen om het land uit de crisis te loodsen.

Afbeelding

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.