Geen afbeelding beschikbaar

Internationaal Olympisch Comité

Sorbonne 1894- Tijdens een sportcongres in de Sorbonne in Parijs, dat duurde van 16 tot en met 23 juni 1894, werd besloten om de klassieke Olympische Spelen nieuw leven in te blazen. 1500 jaar daarvoor vonden de laatste spelen plaats. De Fransman Baron Pierre de Coubertin was de oprichter van het IOC. 

Oorspronkelijk werden de Olympische Spelen gehouden bij de Griekse Olympia ter ere van de oppergod Zeus. Sinds 776 v. chr. Werden de namen van de overwinnaars opgeschreven, dat jaartal wordt dan ook aangehouden als officiële begindatum van de spelen. Het doel van de spelen was om de relatie tussen de verschillende Griekse spelen te bevorderen. Daarnaast was het een toneel om de fysieke kwaliteiten van de mannen te laten tonen. De Romeinen waren een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het oude Griekenland en vonden de spelen een heidens gebruik. In 393 werden de spelen dan ook verboden door de Romeinse keizer Theodosius I.

In de negentiende eeuw ontstond het idee om de Spelen uit het oude Griekenland nieuw leven in te blazen. De Coubertin was geïnspireerd geraakt door de ideeën om een Olympische Spelen te organiseren en besloot het groots aan te pakken. Hij hoopte in 1894 de landen te verbroederen door middel van sport. Toen werd besloten om in 1896 de eerste spelen te organiseren in Athene. Om het evenement te kunnen organiseren werd besloten tot de oprichting van het Internationaal Olympisch Comité. Coubertin wilde mensen vanuit de hele wereld in de organisatie. De Eerste spelen vonden plaats in Athene. Veertien landen deden mee met 241 atleten.

Het Internationaal Olympisch Comité is een niet-gouvernementele organisatie die zorg draagt voor de organisatie van zowel de winter als de zomerspelen. Momenteel is de president van de organisatie de Belg Jacques Rogge. De organisatie is gevestigd in het Zwitserse Lausanne. Het IOC is verantwoordelijk voor het uitkiezen van het gastland van de OS en het naleven van de regels die omschreven zijn in het Olympisch handvest.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.