Geen afbeelding beschikbaar

Interview met troonopvolger Beatrix in 1980

Op woensdagavond 17 april 2013 zenden de NOS en RTL een interview uit met prins Willem-Alexander en prinses Máxima, waarin Rik Nieman (RTL Nieuws) en Mariëlle Tweebeeke (NOS/Nieuwsuur) praten met het aanstaande koningspaar over het koningschap anno 2013. Kort voordat koningin Beatrix in 1980 werd ingehuldigd, werd er ook een televisie-interview uitgezonden met -toen nog- kroonprinses Beatrix.


In het televisie-interview van 1980 sprak programmamaker Ad Langebent met prinses Beatrix en haar man, prins Claus, over het aanstaande koningschap. De eerste vraag die Langebent stelde ging over de voorbereiding van Beatrix op haar nieuwe taak. Met een glimlach antwoordde de toenmalige prinses dat ze ‘het erg moeilijk vindt om te zeggen wanneer ze daar precies mee begonnen is’. “Het is iets dat je hele leven al meegedragen wordt. Vanaf het moment dat mijn moeder koningin werd, heb ik me beseft dat mijn positie daardoor ook zou veranderen.” Prinses Beatrix zei tevens dat het als koningin ‘zaak is de grote verbanden te blijven zien. Daar is geen opleiding voor, maar dat is wel iets waar je jezelf in scholen kunt’.


Verder beaamde Beatrix dat ze, vanwege ‘het geheim van Soestdijk’ eigenlijk niet zoveel uit de dagelijkse praktijk van het koningschap van haar moeder Juliana had geleerd. “Mensen die bij haar komen, die haar dingen vertellen, die moeten erop kunnen vertrouwen dat dat geheim blijft. Dat is een groot goed. Het geheim van Soestdijk geldt ook voor ons.” Prins Claus vertelde dat de voorbereiding van zijn vrouw op haar taak als koningin ‘vooral een proces was, dat zich afspeelt in hetgeen je doet en zich binnen jezelf ontwikkelt’. Hij voegde er verder aan toe dat hij denkt dat wat voor gewone mensen geldt, ook voor de koningin van toepassing is. “In deze moderne maatschappij ben je continu bezig je te oriënteren, en om dingen bij te leren.” Beatrix beaamde dit en gaf aan dat ze verwachtte in het begin best eens wat fout te zullen doen, maar dat ze vindt dat ook fouten erbij horen en haar juist wat kunnen leren.


In het interview maakt de nog jonge Beatrix een zekere en spontane indruk op de kijker. Ze is zich duidelijk bewust van haar aanstaande taak en de moeilijkheden die daarbij zullen komen kijken. Tot slot zei de aanstaande koningin dat ‘het koningschap inhoudt, dat je je eigen keuze en voorkeuren niet altijd uit. En dat je in de voorbereiding op het koningschap daarmee rekening houdt’. Op 17 april 2013 zal Willem-Alexander zijn visie op het koningschap en de voorbereiding op zijn taak toelichten.

Bronnen


- NOS.nl, Vanavond interview koningspaar (...), 17-04-2013


- Interview met prinses Beatrix, voorbereiding op het koningschap, 1980


 


 


Leestips - BoekenDe Oranjes De Oranjes


€ 14.95 


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.