Westminster Abby

Inwijding van Westminster Abbey in Londen

Op 28 december 1065 wordt de kerk Westminster Abbey ingewijd in Londen. In deze kerk worden sinds 1066 de kroningen, begrafenissen, huwelijken en dopen van het Engelse koningshuis gehouden. In 1066 was Harold II Godwinson de eerste monarch die in Westminster Abbey gekroond werd.

Bouw van de abdij

De bouw van Westminster Abbey begon in 1042 en werd pas afgerond in 1090. De Engelse koning Eduard de Belijder had opdracht gegeven voor de bouw, hij wilde een plek creëren waar hij zijn overleden familieleden kon begraven. De kerk, die officieel de Collegiate Church of St. Peter heet, was de eerste kerk in Engeland in de Romaanse stijl. Deze kerk was een voorloper van de huidige kerk en werd gebouwd als abdij voor Benedictijnse monniken.

Inwijding van Westminster Abbey

Op 28 december 1065 wijdde koning Eduard de Belijder Westminster Abbey in, kort voordat hij overleed op 5 januari 1066. Hij werd begraven in de kerk en waarschijnlijk werd zijn opvolger Harold II Godwinson er kort daarna gekroond. Op de eerste kerstdag van 1066 werd Willem de Veroveraar er door de aartsbisschop van York gekroond als nieuwe koning van Engeland.

Gotische stijl

Vanaf 1245 liet de toenmalige Engelse koning Hendrik III Westminster Abbey verbouwen en kreeg de kerk haar huidige uiterlijk. De kerk werd deels afgebroken en opnieuw in gotische stijl opgebouwd. Toen Hendrik VIII aan de macht kwam en brak met de Rooms-katholieke kerk werd de Westminster Abbey in 1534 gesloten. Onder zijn dochter koningin Elizabeth I werd de Abbey omgevormd tot een school en de abdij was tot de 19e eeuw een belangrijke plek voor de wetenschap. Sinds 1066 zijn alle Engelse en Britse vorsten gekroond in de Westminster Abbey, als laatste de huidige koningin Elizabeth II. Vanaf Hendrik VIII zijn de meeste Engelse vorsten echter bijgezet in Windsor. Willem III van Oranje, stadhouder van Holland en later koning van Engeland en Schotland, is wel in Westminster Abbey bijgezet, als enige lid van het Huis van Oranje.

Bronnen

- historiek.net, 28 december

- westminster-abbey.org, a brief history

- en.wikipedia.org, Westminster Abbey

 

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!