Jan Terlouw. Jeugdboekenheld op het Binnenhof

In de onlangs verschenen biografie over Jan Terlouw blijkt dat Terlouws levensverhaal minstens zoveel spannende plotwendingen kent als zijn eigen boeken: voorbestemd tot een leven als kernfysicus ontwikkelde Terlouw zich in korte tijd tot succesvol jeugdboekenschrijver, fractieleider en het gezicht van D66. Joep Boerboom schreef een biografie die leest als een waargebeurde roman.

Hieronder vindt u een fragment uit Jan Terlouw. Jeugdboekenheld op het binnenhof:

Jan is een jaar of vier. Het is stormachtig buiten, de boomkruinen zwiepen heftig heen en weer. Hij meent dat de bomen zelf de storm veroorzaakt hebben met hun gezwiep, in een woedende poging zich los te rukken van hun wortels, in een vergeefse poging om van hun plek te komen. Als hij niet veel later door de polder fietst, merkt hij tot zijn verbazing dat het daar ook waait, hoewel er geen boom te bekennen is. Hij begrijpt dat hij zich moet hebben vergist.

Met een beetje goede wil zijn in deze vroege herinnering al de eerste sporen van de verbeeldingskracht van de schrijver te herkennen, gevolgd door de logische redenering van de wetenschapper. En de politicus? Terlouw zal in zijn politieke leven ervaren dat hij de wind vaak mee heeft maar dat deze snel kan draaien. En dat inderdaad vooral hoge bomen veel wind vangen. Anders dan bij de bomen uit zijn jeugdherinnering hebben zijn eigen wortels – zijn jeugd in een domineesgezin op de Veluwe – hem er niet van weerhouden van zijn plaats te komen, en zich te ontwikkelen tot de wetenschapper, schrijver en politicus die we kennen. Integendeel, veel is juist te verklaren uit deze Veluwse wortels.

Bestel op uitgeverijboom.nl Jan Terlouw. Jeugdboekenheld op het binnenhof.

9789089536136 |Paperback|Geïllustreerd|326 blz.| Ook verkrijgbaar als e-book

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.