Japan Airlines

Japan Airlines Flight 350: vliegtuigcrash van 1982

Op 25 maart 2015 stortte een vliegtuig van de Duitse maatschappij German Wings neer in de Franse Alpen. Geen van de inzittenden overleefde de ramp. Uit de informatie uit één van de zwarte dozen blijkt dat de copiloot het vliegtuig waarschijnlijk met opzet heeft laten crashen. In 1982 gebeurde een vergelijkbare ramp, toen een Japanse piloot vierentwintig inzittenden de dood in jaagde door zijn vliegtuig te laten neerstorten.


Japan Airlines Flight 350


Op 9 februari 1982 begint het Japanse vliegtuig met vluchtnummer 350 aan zijn vlucht van Fukuoka, Japan, naar Tokyo. Aan boord bevinden zich 166 passagiers en acht crewleden. Het opstijgen verloopt zonder problemen en tijdens de reis lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Er beginnen zich pas problemen voor te doen wanneer de vijfendertigjarige Japanse piloot Katagiri tijdens de landing de motoren van het vliegtuig in reverse (achteruit) zet.


Gezagvoerder Katagari


De gezagvoerder had voorafgaand aan de vlucht een periode niet gewerkt, omdat hij kampte met psychische problemen. Hij zou lijden aan hallucinaties en depressie. Zijn waanvoorstellingen baarden zijn vrouw zorgen. Terechte zorgen, zo bleek op 9 februari 1982. De piloot verklaarde na afloop van de crash dat hij zich tijdens de landing niet goed voelde en buiten bewustzijn geraakt was.


De crash


Katagiri zet twee van de vier motoren in reverse. Zijn copiloten proberen de fout nog te herstellen, maar deze pogingen kunnen de gecreëerde problemen niet oplossen. Het vliegtuig stort neer in de baai van Tokyo, niet ver van de landingsbaan. De crash kost vierentwintig inzittenden het leven, alle bemanningsleden overleven de ramp.


Katagiri vlucht weg van de ramp


Katagiri overleeft de crash ook. De gezagvoerder probeert de rampplek zo snel mogelijk te verlaten met behulp van een reddingsboot. Hij weet de reddingswerkers wijs te maken dat hij een kantoormedewerker is en niet de gezagvoerder, waardoor hij aan de plek kan ontsnappen.


Vervolging van de piloot: moord en plichtsverzuim


Katagiri kan niet aan vervolging ontsnappen; hij wordt beschuldigd van de moord op de vierentwintig omgekomen passagiers. Daarnaast heeft de gezagvoerder verzuimd de overlevenden na de crash te helpen, door zelf zo snel mogelijk de rampplek te ontvluchten. Katagiri wordt vrijgesproken, omdat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest vóór en tijdens de crash.


Germanwings: vermoedelijk zelfmoord


De copiloot die de crash van het vliegtuig van Germanwings vermoedelijk heeft veroorzaakt is een zevenentwintigjarige Duitse man. Mogelijk zou hij aan een depressie geleden hebben. Autoriteiten achten de kans dat de crash een terroristische daad was klein. Het bergen van de lichamen kan nog weken duren, omdat de rampplek moeilijk te bereiken is en het vliegtuig in vele stukken is gebroken.  

Bronnen


Afbeelding


Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!