Geen afbeelding beschikbaar

Japanner overleefde twee kernbommen

Ik kon het niet geloven. Ik wilde gewoon weg, weg van al die explosies.



Aldus Joe Berti, die op 15 april 2013 net over de finishlijn in Boston rende toen daar twee bommen tot ontploffing gebracht werden. Berti en zijn vrouw overleefden de aanslag en keerden terug naar Texas. Toen hij op 17 april vanuit zijn werk naar huis reed, was hij tevens getuige van de explosie in Waco. Verhalen als dat van Berti lijken te bizar om waar te zijn. Toch zijn er meer mensen die een dergelijke ervaring kunnen navertellen. Bijvoorbeeld Tsutomu Yamaguchi, die in 1945 de kernaanvallen in zowel Hiroshima als Nagasaki meemaakte.


Toen nazi-Duitsland zich op 8 mei 1945 overgaf aan de Geallieerden, hoopte Amerika dat Japan hetzelfde zou doen. Dit gebeurde niet, en dus zocht het Amerikaanse leger naar een wapen dat meteen beschikbaar zou zijn. Uiteindelijk werd door president Truman toestemming gegeven voor het gebruik van een atoombom. Op 6 augustus 1945 liet de Amerikaanse bommenwerper ‘Enola Gay’ een atoombom met de naam ‘Little Boy’ vallen boven de Japanse stad Hiroshima. De Japanner Tsutomu Yamaguchi verbleef toen voor zijn werk drie maanden in Hiroshima.


Yamaguchi was die bewuste 6 augustus 1945 goedgehumeurd onderweg naar zijn werk. Hij kwam net langs een open aardappelveld, toen hij het geluid van een naderend vliegtuig hoorde. Hij zag twee parachutes naar beneden komen, waarna er een felle flits volgde en Yamaguchi tegen de grond gewerkt werd. Hij raakte buiten bewustzijn, maar kwam snel weer bij. In eerste instantie dacht hij dat hij dood was, maar toen hij ontdekte dat hij zijn benen nog kon bewegen maakte hij zich uit de voeten. Yamaguchi dacht: “als ik hier blijf, zal ik het niet overleven.” Hij vluchtte naar een schuilkelder, waar zijn verbrande bovenlichaam verbonden werd.


Hij sliep die nacht in de schuilkelder, en de volgende ochtend besloot hij de trein te nemen naar zijn woonplaats Nagasaki. Op 8 augustus 1945 kwam hij thuis. De volgende dag ging hij ondanks zijn verwondingen toch naar zijn werk. Net toen hij uitlegde aan zijn baas wat er in Hiroshima gebeurd was, werd boven Nagasaki de tweede Amerikaanse atoombom ‘Fat Man’ gedropt. Deze keer raakte Yamaguchi niet gewond, maar omdat hij in het rampgebied had rondgelopen werd hij blootgesteld aan radioactieve straling. Hij vond zijn vrouw en zijn zoon, en verbleef met zijn familie een week lang in een schuilkelder.


Yamaguchi werd bekend vanwege zijn lezingen over het overleven van de beide kernaanvallen. Hij zei dat ‘nadat dit wonder mij gegeven is, het mijn verantwoordelijkheid is om de wereld de waarheid te vertellen’. Ook Joe Berti, getuige van beide explosies in Amerika deze week, ziet het als een wonder dat hij zonder kleerscheuren aan beide ontploffingen is ontkomen. 

Bronnen

- Business Insider, Man Narrowly Misses Boston (…), 18-04-2013

- Nu.nl, Texaan overleeft aanslag Boston (…), 19-04-2013

- The Telegraph, Japanese man who survived (…), 06-01-2010

- The New York Times, Tsutomu Yamaguchi, survivor of (…), 06-01-2010

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Atomic Effects (…)

 

Luistertip - Audio

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

De Atoombom
De Atoombom

€ 34.95

 

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!