Jason en Medea

Jason, Medea en het Gulden Vlies

In deze mythische week vertellen we je enkele spannende Griekse mythen. Vandaag zijn Jason en Medea aan de beurt: de held die het Gulden Vlies uit Kolchis wist te halen en de verliefde tovenares die waanzinnig werd van verdriet.


Jason claimt de troon


De vader van de Griekse held Jason was de rechtmatige koning van het koninkrijk Iolkos. Hij werd echter door zijn broer van de troon gestoten, waarna Jason ondergebracht werd bij de kentaur – half mens, half paard - Cheiron. Op zijn twintigste keert Jason terug naar Iolkos om zijn plek op de troon op te eisen.


Een onmogelijke taak


De koning van Iolkos, Jasons oom Pelias, wil de troon niet graag aan zijn neef afstaan. Hij vraagt Jason het Gulden Vlies voor hem uit Kolchis te halen, de gouden huid van een - door de god Hermes gecreëerde - vliegende bok. Pelias is er van overtuigd dat hij Jason een onmogelijke taak geeft en hoopt dan ook dat zijn neef de tocht niet overleefd.


De Argo en de Argonauten


Jason ziet echter geen gevaar en gaat enthousiast het avontuur tegemoet. Met hulp van de goden laat hij een groot en sterk schip bouwen. Het schip krijgt de naam ‘De Argo’, zijn schippers de ‘Argonauten’. Enkele bekende Griekse helden maken deel uit van de Argonauten, zoals de sterke Herakles en de zanger Orpheus.


Vuurspuwende stieren


Wanneer de Argonauten Kolchis bereiken, wil Jason niet meteen overgaan tot geweld. Hij probeert  door middel van onderhandelingen ervoor te zorgen dat de koning van Kolchis het Gulden Vlies aan hem schenkt. Helaas staat de koning het Vlies niet af. Sterker nog, hij is zo beledigd dat hij met een gevaarlijke opdracht Jason probeert te laten verongelukken. Hij daagt Jason uit om met twee vuurspuwende stieren een stuk land om te ploegen. Een niet te voltooien opdracht, zo denkt de koning. Hij houdt echter geen rekening met de invloed van de Olympische Goden en de toverkrachten van zijn dochter Medea.


Medea: beschermende zalf & betoverende liederen


De liefdesgod Amor had Medea een liefdespijl toegeschoten, wat haar onherroepelijk verliefd maakte op de Griekse Jason. De listige Medea lokt haar vader en alle bedienden om de tuin om Jason te helpen. Ze vertelt hem hoe hij het veld om moet ploegen met de stieren en geeft hem een beschermende zalf mee. Wanneer de koning er achter komt dat Medea zijn vijand heeft geholpen, is ze gedwongen het paleis te ontvluchten. Alvorens ze met Jason en de Argonauten mee vlucht naar Griekenland, helpt ze de Griekse held met het stelen van het Gulden Vlies, door de draak die het Vlies bewaakt in slaap te zingen.


Een drama bij thuiskomst


Wanneer Jason en Medea zij teruggekeerd in Iolkos, lukt het Jason niet zich de troon toe te eigenen. Samen met zijn geliefde vlucht hij naar Korinthe, waar Medea hem twee zonen schenkt. Jason is echter na verloop van tijd op de tovenares uitgekeken en wordt verliefd op de dochter van de koning van Korinthe. Hij probeert Medea ervan te overtuigen dat ze bij hem weg moet gaan, zodat hij met zijn nieuwe geliefde kan trouwen.


De waanzin van Medea


Medea wordt gek van liefdesverdriet. Ze vergiftigt de aanstaande bruid van haar man, waarna ze in een vlaag van waanzin haar eigen kinderen vermoordt. Vervolgens ontvlucht ze Korinthe. Jason blijft achter, hij ziet geen andere uitweg meer dan zichzelf op zijn zwaard te storten en een einde te maken aan zijn leven. Zo eindigt de mythe van Jason en Medea, het verhaal van een overspelige Griekse held en zijn door verdriet bevangen geliefde.  

Bronnen

G. Schwab, Griekse en Romeinse sagen, p. 84 t/m 115.
Wikipedia, Medea

Afbeelding

Wikimedia Commons, Charles André van Loo [Public domain]

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.