Geen afbeelding beschikbaar

Jeruzalem het koninkrijk der kruisvaarders

Jeruzalem 1099- Tussen de 15.000 en 50.000 man staan voor de poorten van de stad. Brute plunderingen, moorden, verkrachtingen en vernielingen volgen. De stad Jeruzalem wordt op 12 augustus 1099 ingenomen door de kruisvaarders.

 Rond februari was een groep kruisvaarders vertrokken van Latakia in West-Syrië naar Jeruzalem. Het Beleg van Jeruzalem vond plaats tussen 7 juni en 15 juli 1099. Op 7 juni bereikte een groot deel van de kruisvaarders de stad die ze omsingelden. Vijf dagen later, op 13 juni begon de belegering van de stad. Maar de aanval mislukte. De kruisvaarders hadden geen water of voedsel en begonnen na een week uitputtingsverschijnselen te vertonen. Op dat moment kreeg de aanwezige priester een visioen. Daarin hoorde hij dat de kruisvaarders negen dagen moesten vasten.

Menig kruisvaarder stierf van de honger, maar het moreel van de strijders was opgekrikt. Zodoende bestormden zij de stadsmuren op 15 juli. De verovering van Jeruzalem ging gepaard met veel geweld en brute moorden. Na de massamoorden werd Godfried van Bouillon op 22 juli gekroond tot Advocatus Sancti Sepulchri, Beschermer van het heilige graf.  Godfried weigerde de koningstitel aan te nemen. De Kruisvaarders staat, het Koninkrijk Jeruzalem, bestond van 1099 tot 1291 in Palestina. Op het hoogtepunt van haar macht, besloeg het koninkrijk het huidige Israël, zonder de Negev woestijn, een stukje van de Jordaan naar de Rode Zee en het zuidelijk deel van Libanon met Beiroet.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.