Joachim Murat en het vuurpeloton

In de Amerikaanse staat Utah heeft de regering een wet aangenomen die het vuurpeloton als wijze van doodstraf opnieuw legaliseert. De geschiedenis kent vele voorbeelden van mensen die op deze manier geëxecuteerd zijn. Zo ook Joachim Murat, de zwager van de Franse Napoleon Bonaparte.

Joachim Murat - cavalerieleider

Murat 2 Joachim Murat

Joachim Murat (1767-1815) was een belangrijke steun voor Napoleon. Hij was een sterk legerleider en blonk vooral uit in het leiden van de cavalerie. Tijdens de oorlogen die Napoleon uitvocht aan het eind van de achttiende eeuw vochten de heren zij aan zij.

De beloning van Napoleon

Als dank voor Murats hulp mocht de cavalerieleider trouwen met de zus van Napoleon. Murat hoopte dat hij tevens de Spaanse troon van Napoleon zou krijgen, maar deze moest hem teleurstellen; Napoleon gaf Spanje aan zijn broer Josef. Murat kreeg het koninkrijk Napels.

De ‘Code Napoleon’ in Napels

In Napels voerde Murat belangrijke hervormingen door. Hij voerde onder andere de Code Napoleón in, het Franse burgerlijk wetboek. Hierdoor kreeg de kerk minder invloed en verviel het feodaal recht. Napels voedde het beginnend nationalisme op het Italiaanse vasteland en droeg bij aan de totstandkoming van Italië als eenheidsstaat.

De Russische veldtocht

Tijdens de Russische veldtocht van Napoleon schoot Murat zijn zwager opnieuw te hulp. Deze keer moest hij de Franse koning echter op den duur in de steek laten. Hij reisde terug naar Napels om zijn koninkrijk te beschermen tegen indringers. Toen hij uiteindelijk verslagen werd door de Habsburgers en Napoleon zich overgaf na de slag bij Waterloo, vluchtte Murat naar Corsica.

De executie van Joachim Murat

Vanuit Corsica deed Murat een laatste poging om Napels te heroveren. Hij werd echter gevangengenomen door de Ferdinand IV – zoon van Karel III van Spanje - de nieuwe koning van Napels. Ferdinand liet Murat executeren door hem voor het vuurpeloton te zetten.

Fussilade in Utah

Sinds 2004 werd de doodstraf door middel van fusillade niet meer toegepast. De plaatselijke overheid van Utah is echter bang dat er op den duur te weinig injectiemiddelen beschikbaar zijn om de doodstraf op de in Amerika gangbare manier uit te voeren. Steeds meer farmaceutische bedrijven in Europa stoppen met het fabriceren van dergelijke injectiemiddelen. Utah is de eerste staat die werkt aan de herinvoering van het vuurpeloton . De gouverneur moet de wet nog ondertekenen, het is onbekend of hij dit ook daadwerkelijk gaat doen.

<h2>Bronnen</h2>
Wikipedia, <a title="Joachim Murat -op Wikipedia" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Joachim_Murat" target="_blank">'Joachim Murat'</a>
Britannica.com, <a title="Britannica.com, 'Joachim Murat'" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/397945/Joachim-Murat" target="_blank">'Joachim Murat'</a>
Trouw.nl, <a title="Utah maakt weg vrij voor (...) - op Trouw.nl" href="http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3895677/2015/03... target="_blank">'Utah maakt weg vrij voor (...)'</a>
<h2>Afbeelding</h2>
Door Jacques Onfroy de Bréville (1858-1931) [Public domain],<a title="Joachim Murat - op Wikimedia Commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Joachim_Murat,_roi_de_Naples.jpg?... target="_blank"> via Wikimedia Commons
</a>François Gérard [Public domain], <a title="Joachim Murat - op wikimedia commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Murat2.jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

 

 

Rubrieken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.