Meisje met de parel johannes vermeer

Johannes Vermeer: de Sfinx van Delft

Op 27 juni 2014 opent museum het Mauritshuis de deuren weer na een verbouwing van twee jaar. Symbolisch zal dit worden uitgevoerd door een levende versie van Het meisje met de parel van schilder Johannes Vermeer.


Johannes Vermeer


Vermeer werd geboren in 1632, als tweede kind van Reynier van der Meer (ook wel Reynier Vos geheten) en Dingenum Baltens. Hij werd op 31 oktober gedoopt als ‘Johannes’ in de Nieuw Kerk in Delft. Zijn vader was een welvarende zijdewever en kunsthandelaar.


Huis Mechelen


Het bedrijf van zijn vader liep goed, waardoor hij in staat was om een groot pand aan de Markt in Delft te kopen. Het was een herberg met de naam ‘Mechelen’. Johannes’ vader werd hierdoor ook herbergier. Na het overlijden van zijn vader in 1652 erfde Johannes zijn bedrijven. Dit is ook de periode waarin hij begint te schilderen.


De opleiding van Vermeer


Vermeer was door de kunsthandel van zijn vader al bekend geraakt met het werk van verschillende schilders. Toch is het onduidelijk door wie hij beïnvloed was. Waarschijnlijk kende hij wel het werk van Abraham Bloemaert, die een ver familielid van zijn schoonmoeder was, en Pieter de Hooch. Zijn vader had goede connecties met schilders als Cornelis Saftleven, Egbert van der Poel en Christiaen van Couwenbergh. Over het algemeen wordt aangenomen dat Vermeer in Delft gestudeerd heeft. Mogelijke leermeesters zijn Leonaert Bramer en Carel Fabritius.


St. Lucas Gilde


Delft kende een vereniging voor schilders en glazeniers, het St. Lucas Gilde, dat vernoemd is naar de beschermheilige van schilders. Op 29 december 1653 werd Vermeer lid van de gilde. Hij werd in 1662 gekozen tot hoofd van het gilde.

Titel: Verzameld Verleden - Veertig gedenkwaardige momenten en figuren uit de vaderlandse geschiedenis
Auteur: Els Kloek
ISBN: 9065504656
Uitgever: Verloren
Prijs: €15,-


 


 Het werk van Vermeer


Aanvankelijk schilderde Vermeer een aantal werken met Bijbelse en mythologische thema’s. Later maakte hij de schilderijen in zijn typische en bekende stijl: alledaagse scenes in een intieme en serene sfeer. Met uitzondering van Gezicht op Delft en het Straatje spelen de scenes zich binnenshuis af. De schilderijen Het melkmeisje, De liefdesbrief en De muziekles zijn hier bekende voorbeelden van. Het Meisje met de parel is ongetwijfeld zijn meest bekende werk. Het is geen portret, maar een tronie, een soort fantasiekop dat een bepaald karakter uitbeeldt. Het werk wordt ook wel de ‘Mona Lisa van het Noorden’ genoemd, omdat het meisje de toeschouwer blijft aankijken, ongeacht waar die zich bevindt.  


Het oeuvre van Vermeer


Vermeer was tijdens zijn leven hooguit bekend in Delft waar hij waarschijnlijk voor een aantal opdrachtgevers werkte. Zijn oeuvre is opvallend klein. Een schilder als Rembrandt liet bijna tweeduizend etsen, schilderijen en tekeningen na. Vermeer liet slechts vierendertig schilderijen na, en niet één tekening of ets. Na zijn dood in 1675 was hij alleen bekend in bepaalde kringen in Delft en Amsterdam. Daar kwam verandering in toen de kunstcriticus W. Bürger in 1866 een monografie aan hem wijdde. Er ontstond daarna een ware jacht op de schilderijen van Vermeer, waardoor veel van zijn werk naar het buitenland is verdwenen.


De Sfinx van Delft


Omdat er zo weinig bekend was over het leven van Vermeer, en omdat zijn werk lange tijd zo onbekend was, noemde Bürger hem ‘De Sfinx van Delft’. Vandaag de dag is er nog steeds weinig bekend over het leven van ‘De Sfinx’. Zijn werk is inmiddels wel wereldberoemd en te bezichtigen in het Rijksmuseum en het Mauritshuis, dat Het meisje met de parel op 27 juni weer tot leven zal brengen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt