Juwelen van de Titanic tentoongesteld

Op 16 november 2012 ging in Atlanta (VS) een tentoonstelling van start met een collectie juwelen die ruim 75 jaar op de zeebodem heeft gelegen. De sieraden zijn namelijk afkomstig uit het wrak van de Titanic, het Britse schip dat op 15 april 1912 zonk op de Atlantische Oceaan. Het is voor het eerst dat de collectie in zijn geheel aan het publiek wordt getoond.

Het gaat in totaal om vijftien stukken, waaronder diamanten en saffieren ringen, gouden kettingen, manchetknopen, een aantal broches en een zakhorloge. De verzameling sierraden werd in 1987 teruggevonden op de zeebodem in de leren koffer van een purser, een medewerker van het schip die verantwoordelijk was voor het bewaren van het geld en andere waardevolle bezittingen van de passagiers.

“De purser heeft de juwelen vermoedelijk uit een kluis gehaald terwijl het schip aan het zinken was”, zo suggereert Alexandra Klingelhofer, vice-president van RMS Titanic Inc., het bedrijf dat de juwelencollectie heeft geborgen. “Mogelijk was zijn bedoeling om de sieraden later nog terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren, maar helaas zijn alle pursers van de Titanic omgekomen.” In totaal kwamen er meer dan 1.500 opvarenden om het leven bij het zinken van de Titanic op 15 april 1912.

Ondanks het droevige achtergrondverhaal was de vondst van de juwelen een bijzondere aangelegenheid, zo benadrukt de curator van de voorstelling. "Toen de koffer geopend werd zat er geld in, wat papieren van de purser en al deze kostbare stukken. We hopen het publiek een beetje te laten voelen hoe het was om die koffer te openen. Hoe de juwelen weer schitterden in het licht na 100 jaar in de duisternis."

Bron: Reuters / NOS

Meer weten

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!