Geen afbeelding beschikbaar

Kaddafi gedood

De afgezette Libische leider Kaddafi is dood, zo meldde de Libische overgangsraad. Op het internet circuleren foto's en filmpjes van zijn laatste uren. Met de dood van de Libische leider komt er een definitief einde aan zijn decennia lang durende heerschappij. Kaddafi werd op 7 juni 1942 geboren in Sirte, 380 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tripoli.

Kaddafi stamde uit een familie van nomadische Bedoeïenen, een kleine stam van Arabieren: de Qadhadhfa. Ze waren overwegend herders die leefden in de Hun Oase. Volgens Kaddafi vocht zijn grootvader tegen de Italiaanse bezetting in Libië en stierf als ‘de eerste martelaar in Khoms, in de eerste slag van 1911. Van zijn 14e tot aan zijn 19e jaar, bezocht hij de koranschool te Fezzan, waarbij de gebeurtenissen in de Arabische wereld centraal stonden. Kaddafi was dan ook zwaar teleurgesteld toen de Palestijnse troepen in de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, een nederlaag leden.

Studietijd

Hij bewonderde bovendien de Egyptische president Gamal Abdel Nasser, die door middel van een staatsgreep in 1952 aan de macht was gekomen. Hij nam in 1956 dan ook deel aan een anit-Israëlisch protest tijdens de Suez-crisis. Na zijn middelbare schooltijd besloot de jonge Kaddafi om geschiedenis te gaan studeren in Misrata. In 1961 ging hij vervolgens studeren aan de Koninklijke Libische militaire academie. Na twee jaar sloot hij zich aan bij de Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme. Het was een organisatie van pro-nasseristische, anti-monarchistische officieren. Na het behalen van zijn diploma werd hij voor training naar Groot-Brittannië gezonden, waar hij vier maanden verbleef. In 1966 keerde hij vervolgens terug naar Libië.

Huwelijken

Zijn eerste huwelijk was met de lerares Fathia Khaled. Het was een gearrangeerd huwelijk en waarschijnlijk had het paar elkaar voor hun verbintenis niet ontmoet.  Dit huwelijk hield niet lang stand en al na zes maanden, terwijl Fathia zwanger was van Kaddafi’s oudste kind Mohammed (1970), scheidde het paar. Korte tijd later, in 1970, trouwde hij opnieuw met Safiye. Met haar kreeg hij nog zes zonen en een dochter en addopteerde het paar twee kinderen. Kaddafi ontmoette Safia in 1969, kort nadat hij door een staatsgreep aan de macht was gekomen. Hij lag destijds in het ziekenhuis voor een blindedarmoperatie. De jonge Safia werkte als verpleegkundige in het ziekenhuis als verpleegkundige. Nadat hij van zijn eerste vrouw was gescheiden, hertrouwde hij dus met Safia. Kaddafi schreef verschillende boeken, waarvan zijn bekendste Escape to hel land other stories is.

Lees hier hoe Kaddafi aan de macht kwam

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.