Kaddafi pleegt staatsgreep

“De tijd is aangebroken voor het volk om zich krachtig uit te spreken. Broeders, de tijd is aangebroken voor het Arabische volk van Libië om een bijdrage te leveren op een daadkrachtige en positieve manier aan de opmars van onze Arabische Natie.” Op 1 september wordt in Libië al jaren groot feest gevierd. Het is de dag dat Kaddafi aan de macht kwam.

n 1969 pleegde een groep Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme een staatsgreep in Libië. Koning Idris werd afgezet. Niemand had voor mogelijk gehouden dat een revolutie mogelijk was aangezien de politiemacht van de koning groot was en de geheime dienst machtig. Een coup d’état leek onwaarschijnlijk. Toch lukte het elf jonge officieren om een revolutie te ontketenen.

Het was een revolutie van een jonge generatie Libiërs, tussen de twintig en dertig jaar oud, die streden tegen de uitbuiting en de politieke terreur van de oude heersende klasse. In de ogen van de Libiërs betekende de revolutie: het einde van een corrupt koninkrijk. De leiders waren populair en kwamen uit “het gewone volk”. Met name Kaddafi was geliefd bij de gewone man.

De 27-jarige kolonel Kaddafi werd de leider van de Republiek en sprak na de coup de volgende woorden tot de enthousiaste menigte die hem toejuichte met de woorden ‘Ons bloed en onze ziel’: “De tijd is aangebroken voor het Arabische volk om zijn stem te laten horen. De tijd is aangebroken om het vaandel van de vrijheid te hijsen. De tijd is aangebroken voor het volk om zich krachtig uit te spreken. Broeders, de tijd is aangebroken voor het Arabische volk van Libië om een bijdrage te leveren op een daadkrachtige en positieve manier aan de opmars van onze Arabische Natie.” Hij vestigde een nationalistische en pan-Arabische dictatuur met een islamitische inslag. In voorgaande jaren werd de revolutie gevierd met parades, vuurwerk, het vrij laten van gevangenen en een toespraak van Kaddafi.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 7 januari 16:00 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!