Geen afbeelding beschikbaar

Kaddafi pleegt staatsgreep

“De tijd is aangebroken voor het volk om zich krachtig uit te spreken. Broeders, de tijd is aangebroken voor het Arabische volk van Libië om een bijdrage te leveren op een daadkrachtige en positieve manier aan de opmars van onze Arabische Natie.” Op 1 september wordt in Libië al jaren groot feest gevierd. Het is de dag dat Kaddafi aan de macht kwam.

n 1969 pleegde een groep Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme een staatsgreep in Libië. Koning Idris werd afgezet. Niemand had voor mogelijk gehouden dat een revolutie mogelijk was aangezien de politiemacht van de koning groot was en de geheime dienst machtig. Een coup d’état leek onwaarschijnlijk. Toch lukte het elf jonge officieren om een revolutie te ontketenen.

Het was een revolutie van een jonge generatie Libiërs, tussen de twintig en dertig jaar oud, die streden tegen de uitbuiting en de politieke terreur van de oude heersende klasse. In de ogen van de Libiërs betekende de revolutie: het einde van een corrupt koninkrijk. De leiders waren populair en kwamen uit “het gewone volk”. Met name Kaddafi was geliefd bij de gewone man.

De 27-jarige kolonel Kaddafi werd de leider van de Republiek en sprak na de coup de volgende woorden tot de enthousiaste menigte die hem toejuichte met de woorden ‘Ons bloed en onze ziel’: “De tijd is aangebroken voor het Arabische volk om zijn stem te laten horen. De tijd is aangebroken om het vaandel van de vrijheid te hijsen. De tijd is aangebroken voor het volk om zich krachtig uit te spreken. Broeders, de tijd is aangebroken voor het Arabische volk van Libië om een bijdrage te leveren op een daadkrachtige en positieve manier aan de opmars van onze Arabische Natie.” Hij vestigde een nationalistische en pan-Arabische dictatuur met een islamitische inslag. In voorgaande jaren werd de revolutie gevierd met parades, vuurwerk, het vrij laten van gevangenen en een toespraak van Kaddafi.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.