Karel II ontbindt het Cavalier Parlement in Engeland

Op 24 januari 1679 ontbindt koning Karel II van Engeland het Parlement. Dit parlement, ook wel het Cavalier Parlement genoemd, was sinds 8 mei 1661 actief, na de start van de Restauratie in 1660, waarbij Karel weer officieel de macht in handen kreeg na de periode van de Commonwealth. Karel ontbond het parlement wegens een conflict over Lord Danby, de belangrijkste minister van Karel II, en het Pauselijk Plot.


Regering van Karel II


Tijdens de Restauratie van Karel II was er meer sprake van vrijheid van meningsuiting en culturele ontwikkeling. Tijdens zijn regering werd de macht van de monarchie hersteld en hij stond bekend als ‘de Vrolijke Koning’. Tijdens zijn regime waren er echter ook veel tegenslagen. Zo voerde hij enkele zeeoorlogen met de Republiek der Nederlanden, waarbij hij veel geld en een belangrijk deel van zijn vloot verloor. Ook waren er religieuze conflicten, een daarvan was het Pauselijk Plot.


Lord Danby en het Pauselijk plot


Lord Danby speelde een grote rol in de politiek van Karel II, hij was de eerste minister. In 1678 alarmeerde Titus Oates, een protestantse geestelijke, de Engelse regering voor het Pauselijk Plot. Dit was volgens hem een samenzwering om de koning om te brengen, waarbij vele katholieken betrokken waren. Lord Danby kreeg de opdracht om dit te onderzoeken. Lord Danby en Karel II geloofden weinig van de geruchten, maar in het Parlement en onder de bevolking brak er onrust uit. Katholieken werden vervolgd en verbannen uit Londen.


Ontbinding Cavalier Parlement


Lord Danby en Karel II waren van mening dat het Pauselijk Plot onzin was. Eind 1678 draaiden de rollen echter om en werd Danby zelf beschuldigd van medeplichtigheid in de samenzwering. Hierop werd Danby opgepakt. Karel II wilde hier een stokje voor steken, en besloot het parlement te ontbinden en zo gerechtelijke vervolging voor Lord Danby te vermijden. Op 24 januari 1679 werd het Cavalier parlement officieel ontbonden.

Bronnen

- royal.gov.uk, Charles II

- brittannia.com, Charles II

- en.wikipedia.org, Cavalier Parliament

 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.