Geen afbeelding beschikbaar

Karel van Lotharingen, Gustave Flaubert en Edvard Munch

Tijdens de Engelse Burgeroorlog verspreidt hij anti-katholieke pamfletten. Als de protestantse puriteinen aan de macht zijn tijdens de Engelse Gemenebest vervult hij zelfs een ministerpost. Het meest bekend is John Milton echter als auteur van Paradise Lost (1667). Hij wordt geboren op 9 december 1608.

Op het eerste gezicht lijken een Zweedse koning, een Brits dichter en een leidinggevende van de CIA weinig overeen te komen. Toch delen Gustaaf II Adolf van Zweden, John Milton en James Angleton minimaal één ding: hun geboortedatum was 9 december.

Gustaaf II Adolf van Zweden (1594-1632) werd geboren in Stockholm. Nadat zijn vader in 1611 overleed, werd de zeventienjarige Gustaaf tot koning van Zweden benoemd. De koning van Polen-Litouwen, die in 1599 van de Zweedse troon was gestoten door de vader van Gustaaf, probeerde hierop de Zweedse troon te heroveren. Als gevolg hiervan viel Gustaaf in 1625 Polen binnen. Daarnaast bemoeide Zweden zich met de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), waarin het katholieke Spanje en het Heilig Roomse Rijk in oorlog raakten met veel protestantse mogendheden. In 1630 sloot het protestante Zweden zich aan bij de alliantie tegen deze katholieke grootmachten. Mede dankzij de participatie van Zweden in deze oorlog, kreeg de protestantse alliantie steeds meer de overhand. Gustaaf huwde in 1620 Maria Eleonora van Brandenburg (1599-1655). Uit het huwelijk kwamen twee kinderen voort, waaronder de latere Zweedse koningin Christina. Gustaaf wordt beschouwd als een enorm bekwaam militair leider. Hij was een groot bewonderaar van Maurits van Oranje en paste veel innovatieve tactieken toe tijdens de oorlogsvoering. Gustaaf sneuvelde echter bij de slag bij Lützen in 1632, waardoor de protestantse alliantie grotendeels stuurloos werd. In Zweden, Estland en Finland wordt nog steeds jaarlijks op 6 november Gustaaf Adolf Dag gevierd om zijn nagedachtenis in ere te houden.

John Milton (1608-1674) werd in Londen geboren als zoon van de gelijknamige componist John Milton. Milton werd onderwezen door een privéleraar en studeerde Grieks en Latijn. Hier ontwikkelde hij zijn interesse in poëzie. Milton studeerde diverse vreemde talen en begon poëzie te schrijven. In 1638 en 1639 reisde hij door Frankrijk en Italië, waarna Milton door wilde reizen naar Griekenland. Door de onrust in zijn thuisland en het uitbreken van de Engelse Burgeroorlog (1642-1649) keerde hij echter terug. De katholieke koning Charles I kwam tegenover veel puriteins protestantse onderdanen te staan. De puriteinse Milton verspreidde in die tijd anti-katholieke pamfletten. De puriteinen kwamen in 1649 aan de macht, wat resulteerde in de Engelse Gemenebest (1649-1660). Milton werd hier minister van Latijn. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de uitwisseling van documenten met de rest van Europa. In 1654 werd Milton blind, hij bleef echter nog wel in functie. Vanaf dat moment liet hij al zijn werken opschrijven, terwijl hij het dicteerde. In 1660 herstelde Charles II, de zoon van Charles I, de koninklijke macht in Engeland. Hierna begon er een nieuwe periode in Miltons werk. Zo schreef hij zijn meest bekende werk, het epische Paradise Lost in 1667. Het werk wordt beschouwd als één van de hoogtepunten in de Engelse literatuur. Milton overleed in 1674 in Londen.

James Angleton (1917-1987) werd geboren in het Amerikaanse plaatsje Boise. Tijdens zijn jeugd studeerde hij in Italië en Engeland, waarna hij aan Yale ging studeren. In 1943 trad Angleton in dienst van het Amerikaanse leger en werd hij onderdeel van de afdeling contraspionage in Londen. Tijdens de oorlog maakte hij snel promotie en in 1945 was Angleton opgeklommen tot hoofd contraspionage voor Italië. Na de oorlog maakte hij snel carrière bij de Amerikaanse inlichtingendienst en in 1954 had hij de functie van hoofd van de afdeling contraspionage van de CIA bereikt. In deze functie, die hij tot 1975 vasthield, was hij één van de belangrijkste personen van de Amerikaanse inlichtingendienst tijdens de Koude Oorlog. Zijn voornaamste taak was om ervoor te zorgen dat spionnen van de CIA niet ontdekt werden door buitenlandse inlichtingendiensten. Angelton beschuldigde veel wereldleiders ervan om spionnen van de Sovjet Unie te zijn. Zo beschuldigde hij de Canadese minister-president, de Zweedse minister-president, de West-Duitse kanselier en de Britse minister-president van banden met de Sovjet Unie. Angleton trad in 1975 terug, na overigens zelf ook beschuldigd te zijn relaties te hebben met de Sovjet Unie. Angleton overleed op 12 mei 1987.

Personen: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.