Karremans wist van doden moslimmannen in Srebrenica

Een voormalig chirurg van Dutchbat verklaart in het tv-programma Profiel, dat vanavond door de KRO wordt uitgezonden, dat commandant Karremans wel degelijk op de hoogte was dat duizenden moslimmannen vermoord zouden worden na de val van Srebrenica in 1995.

Karremans was Luitenant-kolonel in het Nederlandse leger toen Srebrenica in juli 1995 werd ingenomen door de troepen van Mladic. Hij heeft na de val van Srebrenica niet kunnen voorkomen dat achtduizend mannen werden vermoord door het Bosnisch-Servische leger. Volgens kolonel-arts Ger Kremers keek hij samen met Karremans toe toen in juli 1995 achtduizend moslims werden weggevoerd door de manschappen van de Servische generaal Ratko Mladic.

Karremans zou letterlijk hebben gezegd dat het 'niet goed met ze zou aflopen'. Militair historicus Christ Klep beweert dat 'alle Dutchbatters' wisten dat de moslims vermoord zouden worden, dus ook Karremans. De ex-commandant loog hierdoor onder ede tegen het Joegoslavië Tribunaal en de parlementaire enquêtecommissie, toen hij zei dat hij dacht dat de mannen ongedeerd zouden blijven. Karremans blijft echter bij zijn eerdere woorden. Hij probeerde daarop tevergeefs de KRO-uitzending te laten verbieden.

Meer informatie over Karremans en Dutchbat III

Uitzending

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Lees Archeologie Magazine

Lees de special in het komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

Lees Archeologie Magazine

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!