Karremans wist van doden moslimmannen in Srebrenica

Een voormalig chirurg van Dutchbat verklaart in het tv-programma Profiel, dat vanavond door de KRO wordt uitgezonden, dat commandant Karremans wel degelijk op de hoogte was dat duizenden moslimmannen vermoord zouden worden na de val van Srebrenica in 1995.

Karremans was Luitenant-kolonel in het Nederlandse leger toen Srebrenica in juli 1995 werd ingenomen door de troepen van Mladic. Hij heeft na de val van Srebrenica niet kunnen voorkomen dat achtduizend mannen werden vermoord door het Bosnisch-Servische leger. Volgens kolonel-arts Ger Kremers keek hij samen met Karremans toe toen in juli 1995 achtduizend moslims werden weggevoerd door de manschappen van de Servische generaal Ratko Mladic.

Karremans zou letterlijk hebben gezegd dat het 'niet goed met ze zou aflopen'. Militair historicus Christ Klep beweert dat 'alle Dutchbatters' wisten dat de moslims vermoord zouden worden, dus ook Karremans. De ex-commandant loog hierdoor onder ede tegen het Joegoslavië Tribunaal en de parlementaire enquêtecommissie, toen hij zei dat hij dacht dat de mannen ongedeerd zouden blijven. Karremans blijft echter bij zijn eerdere woorden. Hij probeerde daarop tevergeefs de KRO-uitzending te laten verbieden.

Meer informatie over Karremans en Dutchbat III

Uitzending

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.