Keizer Claudius

Keizer Claudius en zijn liefdesleven

Rijk en machtig zijn gaat nogal eens gepaard met een seksschandaal. Niets nieuws onder de zon. Ook in het verleden kwam dat veel voor. Zo was het liefdesleven van de Romeinse keizer Claudius niet bijzonder gelukkig. 

Claudius werd in het jaar 41 keizer van het Romeinse rijk. Hij had een lichte lichamelijke handicap. Zo liep hij mank, stotterde hij en was hij licht doof. Hij schijnt één van de weinige Romeinse keizers te zijn geweest die geen seks met mannen of jongens had en alleen op vrouwen viel. Zijn liefdesleven was echter niet zeer gelukkig. Zo had hij vier vrouwen, waarvan de derde een seksverslaafde was en de vierde hem vergiftigde.

Echtgenotes

De eerste vrouw van Claudius was de Etruskische Plautia Urgulanilla. Zij schonk hem een zoon die echter op jonge leeftijd overleed. Later scheidde hij van Urgulanilla, omdat zij zou zijn vreemdgegaan. Kort daarna, in het jaar 28, trouwde hij met Aelia Paetina. Zij kregen samen een dochter. Na een aantal jaar scheidden zij echter weer.

Valeria Messalina

Valeria Messalina was de derde vrouw van Claudius. In het jaar 37 of 38 trouwden zij met elkaar. Zij schonk Claudius een dochter en een zoon, Britannicus. Toen Claudius in 41 keizer van het Romeinse rijk werd, was zij “The first lady”. Claudius was gek op Messalina en zij werd een zeer invloedrijke vrouw in het Romeinse rijk. De antieke Romeinse bronnen beschrijven Messalina als extreem wellustig. De Romeinse auteur Plinius de Oudere beschreef zelfs een scene, waarin Messalina een competitie hield met een prostituee wie er seks kon hebben met de meeste mannen op één dag. Messalina zou de wedstrijd gewonnen hebben met een aantal van vijfentwintig partners in vierentwintig uur. Verder zou Messalina seks gebruiken om politieke macht te vergaren. Daarnaast zou ze onder een valse naam een bordeel runnen en orgies organiseren voor hooggeplaatste Romeinse vrouwen. Omdat de keizer veel op reis was, heeft hij lang niets afgeweten van de praktijken van zijn vrouw.

Het einde van Messalina

Maar het ging mis toen Messaline verliefd werd op de Romeinse senator Gaius Silius. Samen bedachten zij een plan om Claudius te vermoorden en Silius de nieuwe keizer te maken, met haar zoon Britannicus als troonopvolger. Claudius ontdekte het plot echter en in 48 werden Messalina en Silius ter dood veroordeeld.

Claudius’ vierde vrouw

Zijn vierde vrouw was echter, voor zover mogelijk, Claudius’ slechtste keuze. Julia Agrippina Minor haalde Claudius over om haar zoon Nero te adopteren. Nero werd hierop als troonopvolger aangewezen en Britannicus werd hierdoor gepasseerd. Toen Nero als troonopvolger was aangewezen, was Claudius niet meer van nut voor Julia Agrippina Minor en op 13 oktober 54 vergiftigde zij de Romeinse keizer. Nero werd hierop keizer van het Romeinse rijk en zette de familietraditie voort door het vergiftigen van zijn rivaal Britannicus in 55.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.