Kelten Keltfest

Kennismaken met Kelten

Vandaag is de tweede dag van het Keltfest festival in de Hollandse Biesbosch in Dordrecht. Tijdens Keltfest is er een historische markt waarbij bezoekers in contact kunnen komen met de Keltische cultuur.

Je kunt zelf pottenbakken en boogschieten, of genieten van typisch Schotse specialiteiten. Het Keltfest is ook het toneel van de Nederlandse Kampioenschappen Highland Games, waar mannen, vrouwen en zelfs kinderen zich met elkaar kunen meten in bijvoorbeeld steenstoten, hamer slingeren en het beroemde boomstam gooien.

Sporen van een oude cultuur

Schotland, Ierland, Wales en Bretagne zijn de laatste plekken waar je nog sporen kunt vinden van de oude Keltische cultuur die ongeveer van 400 v Chr. Tot het begin van de jaartelling West Europa beheersten. De Kelten bestonden uit tientallen volken en stammen die voornamelijk door hun taal met elkaar verwant zijn. In de Keltische geschiedenis zijn verschillende culturen aan te wijzen, zoals de Hallstatt-cultuur en de Gallo-Romeinse cultuur.

Geen geschreven bronnen

Van die laatste weten wij het meest door de Romeinen. De Kelten lieten zelf geen geschreven bronnen na. De vroegste geschreven verwijzingen buiten de Romeinse bronnen dateren uit de vroege middeleeuwen. Mede daarom werden de Kelten lange tijd gezien als barbaren. Historisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat het een gevorderde cultuur was met een vergevorderde kennis van vestingbouw en vooral smeedkunst.

Mythologie en hekserij

De Kelten spreken erg tot de verbeelding, mede door hun mythologie en religie, waarvan de druïden wel het meest bekend zijn. Druïden waren priesters, 'historici', rechters, astrologen en politieke raadsheren. De hedendaagse West-Europese Wicca (moderne hekserij) haalt veel van haar inspiratie uit de Keltische traditie, waaronder een aantal belangrijke feestdagen zoals Samenhing (Halloween) en Bestane (1 mei)

De Gal, de Gal...

De beroemdste Kelten zijn ongetwijfeld Astérix en Obelix met hun dorpsgenoten. Want ja, ook de Galliërs waren Kelten. Helaas hadden de Kelten in het echte leven geen toverdrank die onoverwinnelijk maakt. Vandaar dat ze uiteindelijk werden geassimileerd door het Romeinse Rijk.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.