Geen afbeelding beschikbaar

Kenyatta Day in Kenia

De Keniaan Jomo Kenyatta verzette zich tegen de Britse overheersing van zijn land en groeide uit tot de belangrijkste onafhankelijkheidsstrijder van Kenia. Toen Kenyatta echter zelf President van het land werd, liet hij vele van zijn politieke tegenstanders vermoorden. Desalniettemin vieren de Kenianen ieder jaar op 20 oktober de geboorte dag van hun held tijdens Kenyatta Day.

Jomo Kenyatta werd 20 oktober 1893 geboren in Brits Oost-Afrika. Op 36 jarige leeftijd emigreerde hij voor zijn studie naar Groot-Brittannië, maar in 1946 keerde hij terug naar zijn vaderland. In datzelfde jaar stichtte hij ook de Kenya African Union (KAU), die zich inzette voor een onafhankelijk Kenia. Vervolgens trok Kenyatta ruim drie jaar lang door heel Kenia om lezingen te geven over de Britse kolonisatie en de noodzaak voor Keniaanse onafhankelijkheid.

De Britse koloniale machthebbers realiseerden zich dat Kenyatta een bedreiging vormde voor hun bestuur en lieten hem in 1952 arresteren. Ze beschuldigden hem van betrokkenheid bij de Mau Mau, een guerrillabeweging die eveneens vocht voor de onafhankelijkheid van Kenia. Kenyatta werd veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid en opsluiting voor onbeperkte duur. Deze maatregel maakte hem echter alleen nog maar populairder. Op 15 april 1960 ontving de Britse gouverneur een petitie voor de vrijlating van Kenyatta, getekend door maar liefst 1 miljoen mensen.

Na zijn vrijlating in 1961 werd hij als een held door het Keniaanse volk ontvangen. Niet veel later bereikte Kenyatta zijn doel en werd Kenia een onafhankelijke staat. Op 1 juni 1964 riep hij de Republiek Kenia uit en werd Kenyatta zelf gekozen tot de eerste president van het land. Zijn beleid richtte zich op de Afrikanisatie van de overheid, waarbij de posities van de kolonisten geleidelijk steeds meer overgenomen werden door Kenianen.

Kenyatta zelf hield echter krampachtig vast aan zijn eigen politieke ambt. In 1966 werd hij herkozen als president en liet hij de grondwet aanpassen, zodat hij zelf meer macht kreeg. Ondertussen vormde hij Kenia om tot een eenpartijstaat en werden zijn politieke tegenstanders gearresteerd of vermoord. Kenyatta werd nog twee keer zonder tegenstanders herkozen tot president, maar zijn zwakke gezondheid betekende dat hij steeds minder betrokken raakte bij de politiek. Op 22 augustus 1978 overleed Jomo Kenyatta en werd hij begraven in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Sindsdien herinneren de Kenianen ieder jaar, op 20 oktober, het leven van hun held tijdens Kenyatta Day.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!