Koenraad I wordt koning van het Oost-Frankische Rijk

Op 10 november 911 wordt Koenraad I, Hertog van Franken van het geslacht der Konradijnen, gekozen tot koning van het Oost-Frankische Rijk. Hij was de opvolger van Lodewijk het Kind, de laatste Karolingische koning. Het bleek het begin van een moeizame en onsuccesvolle regeringsperiode.

Koenraad I was de zoon van Graaf Koenraad de Oudere van Franken en zijn vrouw Glismut en werd geboren in 881. Hij stamde af van het adellijke geslacht van de Konradijnen. Dit geslacht had veel macht verworven door hun trouw aan de Karolingische keizer Arnulf van het Oost-Frankische Rijk en zijn zoon en opvolger Lodewijk het Kind.

De opvolging van Lodewijk het Kind

De jonge koning Lodewijk IV het Kind stierf in 911. Doordat hij geen nakomelingen had kwam er een einde aan het Karolingische erfrecht en moest er een opvolger worden gekozen. De Konradijnen hadden de meeste macht binnen het Oost-Frankische Rijk. Ook waren zij bloedverwanten van het Karolingische geslacht. Koenraad was na de dood van zijn vader de machtigste van de Konradijnen. Hij was al sinds 908 adviseur van Lodewijk het Kind en tevens na de koning de machtigste man in het rijk. Dit maakte hem een belangrijke kandidaat voor de opvolging.

De enige Karolinger die nog in leven was, was de West-Frankische koning Karel III de Eenvoudige. Doordat hij een zwak politiek- en militair leider was, wilden de adellijke families in het Oost-Frankische Rijk hem niet als heer. Op 10 november 911 kozen zij Koenraad als koning.


Titel: Macht en gezag in de negende eeuw
Redactie: Mayke de Jong , Marie-Thérèse Bos en Carine van Rhijn
ISBN: 9065502696
Uitgever: Verloren
Prijs: €20,-

 

 


Koenraad I, koning van het Oost-Frankische Rijk

Het bewind van Koenraad was niet succesvol. Hij regeerde op dezelfde ouderwetse manier als de Karolingische vorsten voor hem en probeerde de koninklijke tradities in stand te houden. De jaren na zijn verkiezing werden de Saksiche, Beierse en Zwabense hertogen echter steeds machtiger en begon het Oost-Frankische Rijk langzaam uiteen te vallen. Koenraad wilde dit voorkomen, waardoor hij veel in conflict kwam met de hertogen. Daarnaast had het Oost-Frankische Rijk veel te verduren onder de invallen van de Magyaren.

Einde van zijn bewind

Na een slag met de Magyaren raakte Koenraad ernstig gewond. Op zijn sterfbed benoemde hij Hendrik, Hertog van Saksen als de meest geschikte opvolger. Hiermee was Hendrik de eerste die volgens het begrip van geschiktheid en niet erfrecht werd aangewezen als koning. Koenraad I stierf op 23 december 918.

<h3>Bronnen</h3>
britannica.com, <a title="Conrad I" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/133154/Conrad-I" target="_blank">Conrad I
</a>nl.wikipedia.org, <a title="Koenraad I van Franken" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Koenraad_I_van_Franken" target="_blank">Koenraad I van Franken</a>
<h3>Afbeelding</h3>
<a title="The King Conrad I enthroned" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_King_Conrad_I_enthroned.jpg" target="_blank">Wikimedia Commons</a>

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.