Koning Winter en de griekse mythologie

Dit is de eerste tik van koning Winter.

Aldus een woordvoerder van de ANWB vandaag over de gladheid op de Nederlandse wegen. Het gebruik om het winterse weer toe te schrijven aan een god of een personificatie van de winter kent een lange geschiedenis. Zo wordt de winter volgens de Griekse mythologie veroorzaakt door de godin Demeter, die ieder jaar vervalt in een depressie op het moment dat haar dochter Persephone weer af moet dalen naar de onderwereld.

Godin Demeter

De bekendste personificatie van het winterseizoen is waarschijnlijk ‘Vadertje Vorst’, bekend uit een oud Russisch sprookje. Het verhaal gaat over een vrouw die zo’n grote hekel heeft aan haar eigen stiefdochter dat zij op een dag besluit haar achter te laten in het bos, zodat zij dood zal vriezen. Het meisje wordt echter al snel ontdekt door ‘Vadertje Vorst’ en zij is zo aardig tegen hem, dat hij haar overlaadt met dure gewaden en andere cadeaus. Op het moment dat de vrouw ontdekt dat haar stiefdochter wordt overladen met cadeaus, besluit zij ook haar eigen dochter in het bos achter te laten. Als dit meisje ‘Vadertje Vorst’ ontmoet is zij echter zo onaardig tegen hem, dat hij besluit haar wel dood te laten vriezen.

Vadertje Vorst

Het sprookje over ‘Vadertje Vorst’ was in de twintigste eeuw waarschijnlijk ook de inspiratiebron voor het ontstaan van de Slavische traditie van Ded Moroz, oftewel ‘Grootvadertje Vorst’. Deze mythische figuur staat namelijk eveneens symbool voor de winter en brengt op 31 december cadeaus rond in Rusland. Deze moderne Russische ‘koning Winter’ is hiermee dus, net als de Kerstman, een variant op de Nederlandse Sinterklaas.

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!