Koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II wordt koningin van Groot-Brittannië

Londen 1952 – Prinses Elizabeth Alexandra Mary (1926 – heden) wordt tijdens een plechtigheid op St. James’s Palace met de Proclamation of Accession uitgeroepen tot vorstin en koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Ook werd ze hoofd van het Brits Gemenebest, een vrijwillige verbintenis van staten met de Engelse vorst als symbolisch staatshoofd. Prinses Elizabeth Alexandra Mary wordt als koningin Elizabeth II een van de invloedrijkste personen ter wereld.

Elizabeth II ging er in haar jeugd niet vanuit dat zij de latere troonopvolger zou worden. Haar oom Eduard VIII en haar vader George VI stonden namelijk dichter bij de troon. Haar oom deed echter na een jaar koningschap afstand van de troon om te kunnen huwen met zijn Amerikaanse en niet-adellijke maîtresse Wallis Simpson.

Jeugd van Elizabeth

Ondanks dat haar vader koning werd en zij het oudste kind was, had een eventueel broertje boven haar aanspraak op de troon kunnen doen. Maar omdat haar ouders een tweede dochter kregen, genaamd Margareth, was het Elizabeth die uiteindelijk de troon mocht bestijgen. Elizabeth studeerde geschiedenis en werd door de Aartsbisschop van Canterbury geschoold in de godsdienst. Elizabeth werd al vroeg een toegewijd lid van de Anglicaanse Kerk, waar ze, als staatshoofd, later de ‘Supreme Governor’ van zou worden.

Controversieel huwelijk

Elizabeth trad in 1947 in het huwelijk met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken. Bij het huwelijk moest Mountbatten afstand doen van de Griekse troon en andere titels. Mountbatten behoorde tot de Grieks-Orthodoxe kerk en enkele van zijn zusters waren met nazi’s getrouwd. Het huwelijk tussen Elizabeth en Mountbatten was dus enigszins controversieel.

Plotseling staatshoofd

In 1951 nam prinses Elizabeth al enkele taken van haar zieke vader over. Toen hij op 6 februari 1952 stief, werd Elizabeth een dag later officieel uitgeroepen tot staatshoofd. De koningin was hier niet bij aanwezig, maar was met haar echtgenoot op doorreis door Australië en Nieuw-Zeeland. Na het ongelukkige nieuws van het overlijden van haar vader, brak ze deze reis abrupt af.

Koningin Elizabeth II

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.