Opening Moerdijkbruggen

Koningin Juliana opent de Moerdijkbrug

Op 11 oktober 1978 opent koningin Juliana de vernieuwde Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep, in Zuid-Holland. De autobrug werd in 1936 voor het eerst  in gebruik genomen. Door de groei van het autoverkeer werd de brug een belangrijk knooppunt en moest hij worden uitgebreid. Na renovatie en vernieuwing werd de brug in 1978 heropend.


De Moerdijkbruggen


In 1872 werd de eerste Moerdijkbrug in gebruik genomen. Dit was een spoorbrug. De brug was een verbinding tussen het Eiland van Dordrecht en Noord-Brabant over het Hollandsch Diep. Op 12 december 1936 opende Koningin Wilhelmina voor de eerste maal een brug voor autoverkeer ten westen van de spoorbrug. Deze was ontworpen en gebouwd door bouwbedrijf Penn & Bauduin uit Dordrecht.


Tweede Wereldoorlog


Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 vernielden de geallieerden zowel de spoor- en de autobrug om te voorkomen dat de Duitsers er gebruik van zouden maken. Beiden waren gedeeltelijk onherstelbaar beschadigd. Bij het herstel had de verkeersbrug de grootste prioriteit, deze kon al snel na afloop van de oorlog weer provisorisch hersteld en gebruikt worden. De spoorbrug  was pas in 1946 gereed om in gebruik genomen te worden en werd op 24 augustus geopend door Prins Bernard.


Vernieuwing autobrug


Door de groei van het aantal auto’s in Nederland nam ook het autoverkeer toe en werd de autobrug een belangrijk knooppunt. De brug moest dus worden aangepast om aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen. Na voltooiing van de nieuwe brug in 1978 had de brug zes rijstroken een fietspad. Voor de constructie van de nieuwe brug ontving Rijkswaterstaat in 1980 de Nationale Staalprijs.


De opening


De officiële festiviteiten vonden plaats op 11 oktober 1978. Op deze dag bezocht koningin Juliana Moerdijk en Dordrecht, de twee gemeentes die met elkaar verbonden werden door de Moerdijkbrug. Ze reisde per boot, de Flandria. naar beide steden. Tijdens de opening kreeg de koningin bloemen aangeboden van een meisje dat jarig was op 11 oktober. Ook onthulde ze het vernieuwde monument dat op de brug is geplaatst. Daarnaast nam de koningin een foto in ontvangst uit 1936 toen haar moeder, koningin Wilhelmina, de oude Moerdijkbrug opende. Verdere feestelijkheden vonden plaats in een sporthal in Lage Zwaluwe, bijgewoond door de koningin.


Afbeelding:


'Koningin Juliana stelt vernieuwde Moerdijkbruggen officieel in gebruik', Koen Suyk, 1978. Bron: Nationaal Archief, fotocollectie Anefo.

Bronnen


 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.