Geen afbeelding beschikbaar

Koorddansen tussen de Twin Towers

De Amerikaanse koorddanser Nik Wallenda is op 23 juni 2013 als eerste ooit lopend op een kabel de Grand Canyon overgestoken. Op 7 augustus 1974 kwam de Fransman Philippe Petit op een zelfde manier in het nieuws. Hij liep toen zonder enige vorm van beveiliging meerdere malen over een kabel tussen de Twin Towers in New York.


Philippe Petit, geboren in het Franse stadje Nemours in 1949, was als kind al dol op goochelen en was in zijn jonge jaren straatartiest. Toen hij zestien jaar oud was, ontwikkelde hij een passie voor het koorddansen en trainde hij een jaar lang. Niet veel later begon hij met stunts op beroemde bouwwerken. Zo liep hij in 1971 tussen de torens van de Notre Dame in Parijs en in 1973 was de Sydney Harbour Bridge zijn hoogtepunt.


Bouw van de Twin Towers


De bouw van het World Trade Center (WTC) begon in 1966. Ongeveer twee jaar later hoorde Petit van de bouw van de iconische Twin Towers en besloot dat dit zijn ultieme uitdaging moest worden. Petit trok in januari 1974 naar New York, om de torens, die net klaar waren, met eigen ogen te zien. Hij huurde een helikopter en maakte luchtfoto’s van de Twin Towers om deze na te kunnen bouwen op schaalmodel. Tot augustus van dat jaar keerde hij meerdere malen terug naar de gebouwen.


Uitdagingen van de beklimming van het WTC


Petit probeerde de Twin Towers van binnen te bekijken om te weten te komen hoe de controle en beveiliging was en wat hij nodig had voor zijn gedurfde actie. Hij wist onder meer verkleed als beveiliger en journalist het gebouw binnen te komen, waarna hij concludeerde dat de beweging van de gebouwen zijn grootste obstakel was. Door de harde wind kon de top van beide torens flink heen en weer bewegen. Terug in Frankrijk oefende Petit samen met de ervaren koorddanser Jean-Louis Blondeau met een koord op de juiste lengte. In zijn achtertuin oefende hij zijn stunt door Blondeau het koord heen en weer te laten schudden.


Leestips-boek


Vallende man Vallende man


€ 12.50 


 


Koordansen tussen de Twin Towers


Op 6 augustus 1974 drong Petit met enkele vrienden die hem zouden helpen bij zijn stunt het WTC binnen. Daar bleven zij de hele nacht om voorbereidingen te treffen. De volgende ochtend werd de kabel met pijl en boog naar de overkant geschoten en bevestigd. Philippe Petit stapte vervolgens op het koord en wist met behulp van een stok zijn balans te bewaren de oversteek maar liefst 8 keer. Bijna 100.000 mensen bekeken zijn actie vanaf de grond, terwijl politieagenten hem probeerden te arresteren. Uiteindelijk stapte hij van het koord en werd hij gearresteerd door de politie. Zijn vrijlating volgde niet veel later toen de politie besefte dat Petit door de inwoners van New York als een held werd gezien.


Man on Wire


In 2008 verscheen de documentaire Man on Wire over Petit’s beroemde koorddans tussen de Twin Towers. Hij verscheen zelf ook in de met prijzen overladen documentaire. Nik Wallenda heeft nu de aandacht weer op het koorddansen weten te vestigen met zijn oversteek van de Grand Canyon.

Bronnen

-        Biography, Philippe Petit (25-6-2013)

-        CBS News, Nik Wallenda completes tightrope (…) (25-6-2013)

-        Daily Mail, Height of Madness: The (…) (25-6-2013)

-        NY Times, Reliving Philippe Petit’s walk (…) (25-6-2013)

-        The Guardian, Touching the Void: the (…) (25-6-2013)

 

Afbeeldingen

-        Wikimedia Commons, Philippe Petit (25-6-2013)

-        Wikimedia Commons, Closeup of the World (...) (25-6-2013)

 

Leestips-boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Vallende man
Vallende man

€ 12.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.