Geen afbeelding beschikbaar

Kraaien: vereerd en vervolgd

De Nederlandse jeugdfilm Kauwboy heeft de Young Audience Award gewonnen van de European Film Academy. De film gaat over de band tussen een jongetje en zijn vogel, een kauw. De band tussen mens en kraai is in de geschiedenis wisselend geweest. De oude Germanen vereerden het dier, terwijl het met de komst van het christendom juist opgejaagd werd.

In de Germaanse mythologie waren kraaien belangrijke dieren. Vooral raven kwamen naar voren in de Germaanse dierenverering. Volgens de Germaanse heidense godsdienst werd de oppergod Wodan, die door de Noren Odin genoemd werd, vergezeld door twee raven. Deze raven heetten Hugin en Munin, wat in het Nederlands ‘geheugen’ en ‘gedachten’ betekende. Omdat Wodan niet overal tegelijkertijd kon zijn, stuurde hij elke dag zijn twee raven naar de aarde, zodat zij hem konden laten weten waar de sterfelijke mensen mee bezig waren. Ook vergezelden ze hem in de mythologische verhalen op het slagveld. Veel Germaanse krijgers voerden in oorlogstijd vlaggen waar kraaien en raven op afgebeeld stonden.

Opgejaagd vanwege het christendom

Tussen 500 en 1000 na Christus groeide het christendom in noordelijk Europa. De religieuze rol die de kraai daarvoor had verdween. Het beeld dat meer naar voren kwam, was dat de kraai een voorbode van de dood was. Deze reputatie dankte de vogel aan het feit dat het zwarte verendek geassocieerd werd met de dood, en aan het feit dat kraaien aaseters zijn. Als gevolg groeide de angst bij sommigen dat de aanwezigheid van kraaienongeluk en dood zaaide. Een andere reden voor veel boeren om het dier op te jagen, was dat kraaien voor veel overlast zorgen in de landbouw. Mensen begonnen zodoende de kraai te verjagen of te doden. Om deze reden is de raaf een zeldzame vogel geworden in Europa.

Kauwboy

Andere kraaiensoorten, zoals de kauw, hebben het minder hoeven ontgelden. Deze kauw speelt de hoofdrol in de in april uitgekomen film Kauwboy. Critici zijn lovend over deze film en Kauwboy heeft afgelopen weekend de Young Audience Award gewonnen van de European Film Academy.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.