Laatste brieven van fatale poolexpeditie gepubliceerd

Het Scott Polar Research Institute (SPRI) van de universiteit Cambridge heeft de laatste brieven van de leden van de fatale poolexpeditie van Robert Falcon Scott gebundeld in één boekwerk. Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de bevroren lichamen van de onfortuinlijke poolreizigers werden ontdekt. Scott probeerde als eerste mens de Zuidpool te bereiken, maar werd nipt verslagen door de Noor Roald Amundsen.

Op 17 januari 1912 arriveerden Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates, Edgar Evans en Robert Falcon Scott op de Zuidpool. De Britten hadden gehoopt daarmee de eersten te zijn, maar bij hun aankomst ontdekten ze de tent van de Noor Roald Amundsen, die hen 33 dagen voor was geweest. Volledig gedesillusioneerd begonnen de mannen enige tijd later aan hun terugreis van de Zuidpool, maar geen van hen zou deze overleven.

Laatste brieven

Edgar ‘Taff’ Evans was in februari de eerste die bezweek aan de koude Pooltemperaturen. Halverwege maart gaf vervolgens ook Lawrence Oates aan dat hij de terugreis niet kon voltooien. Hij wilde de rest van het team niet op zadelen met zijn lijden en besloot daarom zijn tent te verlaten en in zijn eentje de dood tegemoet te lopen. Na het verlies van twee kameraden lieten ook de andere drie de hoop op een veilige terugkeer varen. Op 19 maart sloegen zij voor het laatst hun kamp op en schreven zij een aantal afscheidsbrieven aan hun familieleden.

Edward Wilson

De allerlaatste brief van de expeditie, geschreven door Edward Wilson, werd vorig jaar pas teruggevonden. Hij schreef aan zijn goede vriend Reginald Smith: “Dit lijkt het einde van onze onderneming, want we hebben geen voedsel en brandstof meer en we kunnen door de sneeuwstormen al drie dagen niet meer verder reizen. We hebben met weinig energie een lange strijd moeten leveren tegen de intense kou, en die hebben we verloren.

“Ik wil nog even kwijt dat ik je vriendschap enorm op prijs heb gesteld. Ik heb geen angst voor de dood, alleen smart over het lot van mijn vrouw en mijn geliefden. Voor de rest gaat alles goed met mij. Ik had nog graag het boek over de ruigpoothoenders gelezen, maar helaas is dat me niet meer gegund. Gods wil zal geschieden. “

Collectie

“De mannen schreven deze brieven in de hoop dat hun vrienden en geliefden hun woorden ooit zouden lezen”, aldus Naomi Boneham, archiefbeheerster van het SPRI. “Het zijn enkele van de meest doordringende en hartverscheurende brieven die ooit zijn geschreven vanuit de poolregio, en ik ben dan ook zeer verheugd dat we ze nu samen kunnen tonen aan een groot publiek.” De gebundelde brieven zullen worden gepubliceerd onder de titel ‘The Last Letters: the British Antarctic Expedition 1910-13’.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!