Geen afbeelding beschikbaar

Laatste openingsdag Legermuseum te Delft

Het Legermuseum te Delft heeft zaterdag 5 januari 2013 het eigen bezoekersrecord verbroken. Meer dan 3500 mensen kwamen nog eenmaal langs op de laatste openingsdag van het 100 jaar oude museum, zo meldde de instelling. Het legermuseum werd in 1913 geopend door Prins Hendrik, maar zal volgend jaar samen met het Militaire Luchtvaart Museum verhuizen naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Op 5 augustus 1913 opende Prins Hendrik de eerste vestiging van het Legermuseum in Kasteel Dolwerth te Arnhem. De collectie bestond grotendeels uit de eigendommen van de Nederlandse generaal Frederic Adolph Hoefer (1850-1938) en kwam bekend te staan als het ‘Nederlandsch Artillerie Museum’. Later werd de instelling ondergebracht bij de Stichting ‘Het Nederlands Legermuseum’ en in 1940 verhuisde de collectie naar het Pesthuis te Leiden.

Halverwege de jaren '80 nam het museum vervolgens haar intrek in het Armamentarium in Delft, een volledig gerestaureerd artilleriemagazijn uit de 17e eeuw. De feestelijke opening van het complex vond plaats in 1989 en werd verricht door Koningin Beatrix. In recente jaren trok het Legermuseum daar jaarlijks gemiddeld 61.000 bezoekers. Afgelopen zaterdag opende de instelling echter voor het laatst haar deuren, in aanloop naar de verhuizing richting Soesterberg.

Het nieuwe Nationaal Militair Museum zal de beschikking krijgen over een groot buitenterrein en gaat naar verwachting eind 2014 open.

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!