Geen afbeelding beschikbaar

Laatste zangeres van de Andrews Sisters overleden

We waren een onderdeel van het leven van iedereen in de Tweede Wereldoorlog. We representeerden iets van overzee, iets van thuis – een soort veiligheidAldus Patty Adrews, het jongste lid van The Andrews Sisters. De groep had in de jaren ’30 en tijdens de Tweede Wereldoorlogen veel hits. Op 30 januari 2013 overleed Patty als laatste van de drie op 94-jarige leeftijd in Los Angeles.


De zussen Laverne (1911), Maxene (1916) en Patty (1918) Andrews werden in Minnesota geboren. Thuis bij de piano besteedden ze al hun vrije tijd aan zingen en het nadoen van sterren als Ella Fitzgerald of Mel Torme. In 1933 kregen ze de kans mee te gaan op tournee met de band van Larry Rich. Na zes maanden viel de band al uiteen, waardoor de dames voortaan zongen op beurzen, shows en in clubs om hun brood te verdienen.


Reizend naar optredens


In de Buick van hun vader reisden ze van optreden naar optreden, maar het grote succes bleef uit. In 1936 sloten ze een deal met Leon Belasco, om in zijn orkest te gaan zingen. Ze namen een single op, die niet aansloeg. Hun vader besloot dat de meisjes maar naar huis moesten komen om een secretaresseopleiding te volgen. Net toen ze hun koffers inpakten, kwam radio-presentator Vic Schoen binnenlopen, die ze uitnodigde in zijn radioprogramma. De eigenaar van platenmaatschappij Decca A&R hoorde de uitzending en nodigde de zussen uit op zijn kantoor, waar ze meteen een contract tekenden.


Bei Mir Bist Du Schön


Al snel hadden ze een hit met ‘Bei Mir Bist Du Schön’. Er werden 350.000 platen verkocht en de zussen stonden vijf weken op nummer één in de Amerikaanse hitlijst. Na deze hit waren ze al snel één van de populairste zanggroepen van Amerika. In 1940 speelden ze mee in de Hollywood-film Argentine Nights, waarna er nog 16 andere films zouden volgen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren ze razend populair onder Amerikaanse soldaten, zowel in Amerika als aan het front. Hun patriottistische liedjes fungeerden als steun en toeverlaat voor de soldaten. In de jaren ’50 nam het succes van de groep af en verliet Patty The Adrews Sisters voor een solocarrière. Dit bleek ook niet het gewenste succes op te leveren, waardoor de groep in 1956 weer bij elkaar kwam. Hun hits werden echter overschaduwd door successen van sterren als Elvis Presley.


LaVerne overleed in 1967 aan de gevolgen van kanker. De andere zussen hebben in de jaren ‘70 nog meegewerkt aan een musical over frontsoldaten in de oorlog. In 1995 overleed Maxene aan een hartaanval. De laatste Andrews Sister, Patty, overleed op 30 januari 2013 in haar huis in Los Angeles.


 

Bronnen

-          NOS.nl

-          De Morgen

-          Official Site ‘The Andrews Sisters’

-          Encyclopedia Brittanica

-          Bigbands.org

-          Nationaal Archief

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.