Lady Astor wordt het eerste vrouwelijke parlementslid in Engeland

Op 28 november 1919 wordt Lady Nancy Astor verkozen tot eerste vrouwelijke parlementslid van Engeland. Lady Astor was een bekende feministe en zette zich tijdens haar ambtsperiode voornamelijk in voor de rechten van vrouw en kind.

Nancy Astor werd in 1879 geboren in de Amerikaanse staat Virginia. Ze trouwde met Robert Gould Shaw en kreeg een zoon. In 1903 scheidde ze van haar man na een slecht huwelijk en vertrok naar Engeland. Op de boot ontmoette zij Waldorf Astor, zoon van een rijke Amerikaan die een Britse titel had gekregen. Ze trouwden in 1906 en kregen 4 kinderen. Lady Astor verkreeg bekendheid bij de Britse elite om haar gevatheid. In 1910 werd Waldorf Astor verkozen in het Lagerhuis van het Britse parlement en de familie verhuisde naar Plymouth. Hij maakte deel uit van de Conservatieve Partij.

Begin politieke carrière

Waldorf en Nancy Astor maakten deel uit van een politiek gezelschap rondom David Lloyd George, een hervormingsgezinde politicus die later premier van Groot-Brittannië werd. Hierdoor had Lady Astor al veel kennis van de Britse politiek. In 1919 overleed de vader van Waldorf Astor, waardoor hij hem opvolgde als Burggraaf Astor van Hever. Hij nam hierbij de zetel van zijn vader in het Britse Hogerhuis over, waardoor zijn plek in het Lagerhuis vrijkwam. Hierop besloot Lady Astor, nu ook Burggravin, zich voor de Conservatieve Partij kandidaat te stellen voor deze zetel.

Verkiezingscampagne

Tijdens haar verkiezingscampagne gebruikte ze de volgende slogans: ‘Vote for Lady Astor and your children will weigh more’ en ‘If you want a party hack, don’t elect me’. Ze wilde zich voornamelijk inzetten voor vrouwenrechten en kinderrechten. Ondanks dat ze een fervent tegenstander was van alcohol, wat de mensen niet aansprak, wist ze met haar gevatheid en haar informele stijl de Britse stemmers voor zich te winnen. Op 28 november werd ze het eerste vrouwelijke parlementslid in Groot-Brittannië.

Tegenstander van alcohol

Tijdens haar periode in het Lagerhuis was ze groot tegenstander van fascisme en socialisme. Ze hield zich vooral bezig met de rechten voor vrouw en kind. Haar belangrijkste succes was het verhogen van de minimumleeftijd voor alcoholconsumptie van 14 tot 18 jaar. Haar rol in het parlement was relatief klein, alhoewel ze de deur heeft opengezet voor andere vrouwen om zich verkiesbaar te stellen.

Einde van haar politieke carrière

Vanaf de jaren ’30 begon de populariteit van Lady Astor sterk te dalen, door controversiële uitspraken, onder meer over haar afkeer van alcohol en het katholieke geloof. In 1945 stapte ze uit de politiek op aandringen van haar man en de partij, die meenden dat ze een blok aan het been van de partij was geworden. Lady Astor nam dit haar man erg kwalijk maar stopte wel met de politiek.

Lady Astor en Churchill

Lady Astor had een slechte band met Winston Churchill, de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de bekendste anekdote over een van hun gesprekken heeft Lady Astor eens tegen hem gezegd: “Als u mijn man was, zou ik vergif in uw thee doen”, waarop Churchill antwoorde: “Mevrouw, als u mijn vrouw was zou ik het opdrinken”. Lady Astor overleed in 1964 op 85-jarige leeftijd.

<h3>Bronnen</h3>
- historiek.net,<a title="de eerste politica van Engeland" href="http://historiek.net/de-eerste-politica-van-engeland/568/" target="_blank"> eerste politica van Engeland</a>

- womenshistory.about.com, <a title="Nancy Astor" href="http://womenshistory.about.com/od/morepoliticalfigures/p/nancy_astor.htm" target="_blank">Nancy Astor</a>

- smitsonianmag.com, <a title="the dollar princesses" href="http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/smithsonian-institution/amy-h... target="_blank">the dollar princesses</a>

- en.wikipedia.org,<a title="Nancy Astor Vistcountess Astor" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Astor,_Viscountess_Astor" target="_blank"> Nancy Astor, Viscountess Astor</a>

 

Afbeelding

-<a title="Nancy Astor" href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Nancy_Astor.jpg" target="_blank"> wikimedia commons</a>

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.