Geen afbeelding beschikbaar

Lancering van de Thunderbirds in 1965

Britse media meldden op maandag 4 februari dat de Thunderbirds vanaf 2015 in een nieuw jasje terug zullen keren op de Engelse beeldbuis. De 32 afleveringen van de populaire sciencefictionserie, die zich afspeelde in de 21e eeuw, werden voor het eerst uitgezonden in 1965.

De Britse regisseur en producent Gerry Anderson kwam op het idee voor de futuristische televisieserie naar aanleiding van een Duitse mijnramp in 1963. Zijn ergernis over de tijdrovende reddingsoperatie die op touw werd gezet, resulteerde in het bedenken van een heldhaftig reddingsteam, International Rescue, dat bij rampen in no-time ter plekke kon zijn om personen in nood te redden.

Thunderbird Field

Hoewel Anderson van plan was een actieserie met echte acteurs te maken, wist hij ondanks herhaaldelijke verzoeken geen enkel televisiestation te overtuigen.Vooral de verwachtte hoge kosten vormden een te hoge drempel. Anderson gaf niet op en besloot om dan maar poppen te gebruiken voor de belichaming van zijn personages. Andersons broer, een vliegenier, bedacht de titel voor de nieuwe serie. Hij had zich laten inspireren door een luchtbasis genaamd Thunderbird Field.

International Rescue

De serie verhaalde over vader Jeff Tracey, baas van International Rescue, en zijn vijf pientere zonen, die allen feilloos overweg konden met diverse voertuigen zoals geavanceerde raketten en boten. Andere belangrijke personages waren Lady Penelope, Brains en butler Nosey Parker.

Supermarionation

In tegenstelling tot eerdere ‘poppenseries’ werd Thunderbirds als behoorlijk realistisch beoordeeld. Anderson gebruikte namelijk een nieuwe techniek, die hij zelf ‘supermarionation’ noemde. Hij wilde niet de suggestie van een simpele poppenkast wekken, maar probeerde de poppen ‘tot leven te brengen’. Dit lukte hem heel aardig, met behulp van een mechanisme in de poppenhoofden die de ogen en mond nagenoeg perfect liet anticiperen op de gesproken tekst.

Tunderbirds

De grote populariteit onder zowel jeugd als volwassen kijkers bezorgde de serie al snel een cultstatus. Wereldwijd werden de 32 afleveringen van de serie in de decennia die volgden talloze malen herhaald en in de jaren ’90 bereikte de waardering een hernieuwd hoogtepunt. In Nederland werd de serie al in 1965 uitgezonden door de AVRO.

Thunderbirds Are Go!

Vanaf 2015 wordt de nieuwe animatieserie, Thunderbirds Are Go!, gelanceerd door de Engelse zender ITV. Deze zal bestaan uit 26 afleveringen van elk een half uur. Weta Workshops, producent van Avatar en The Hobbit, zal zorg dragen voor de special effects van de gemoderniseerde Thunderbirds.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.