Geen afbeelding beschikbaar

Lang Leve Lingerie: van kuisheidsgordel tot designbeha

In een tijdelijke tentoonstelling onthult Kasteel Hoensbroek de geschiedenis van het illustere vrouwelijke ondergoed vanaf de 17e eeuw! Bezoekers zien de ontwikkeling van de ondermode vanaf deze eeuw tot aan de sexy couture lingerie in de 21ste eeuw. Tijdens een reis door de tijd kunnen bezoekers zien hoe het ondergoed veranderd is. De tentoongestelde stukken zijn grotendeels afkomstig uit het Museum van de Vrouw in Echt; kasteel Hoensbroek heeft hier eigen inbreng aan toegevoegd en deze zijn nu in één tentoonstelling te zien, op de prachtige zolder van het kasteel. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 3 mei 2015.


Een kijkje onder rokken en hemden


De tentoonstelling legt de link tussen lingerie en de positie van de vrouw in alle tijdperken vanaf de 17e eeuw. Het verhaal volgt de ingesnoerde Hoensbroekse gravinnen uit het ancien regime tot Madonna met haar designbeha. U kunt zien hoeveel kledinglagen een vrouw uit 1850 droeg en hoe zij in haar bewegingsvrijheid beperkt werd door een hoepelrok, maar ook hoe een eeuw later de moderne beha aan de vrouw werd gebracht. En wilt u ook zelf eens historische ondermode passen? Dan ga uw gang in het aparte pasgedeelte!


Het kuise kamertje


In het 'kuise kamertje' vindt u nog twee zéér tot de verbeelding sprekende onderdelen, namelijk twee kuisheidsgordels. Deze exemplaren dateren uit de 19e eeuw, uit de tijd dat de Middeleeuwen een revival beleefden. Het verhaal gaat dat ridders hun geliefde een kuisheidsgordel aantrokken als ze ten strijde gingen en lang van huis waren. Dat idee appelleerde enorm aan de preutse 19e-eeuwers. Overigens wordt er tegenwoordig getwijfeld of kuisheidsgordels wel echt over langere periodes werden gebruikt in de Middeleeuwen.


Na de expo: dwaal door het kasteel


De expositie 'Lang Leve Lingerie' vindt plaats op de zolder van Kasteel Hoensbroek en is ook toegankelijk voor mensen met rollators en rolstoelen. U kunt na het bezoek aan de expo nog uren door het kasteel dwalen. Het is een van de grootste en mooiste kastelen van Nederland en het enige kasteelmuseum in Limburg. Bezoekers kunnen de architectuur ontdekken en veel leren over de bewoners van weleer: ridders, graven en markiezen.


Entree en openingstijden


Kasteel Hoensbroek is dagelijks open, van 10.00-17.30 uur m.u.v. 24 en 25 december, 31 december, 1 januari en 15 t/m 17 februari 2015. Entree: volwassenen € 8,25, kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis; kinderen van 4-12 jaar: € 5,75.


Kasteel Hoensbroek


Klinkertstraat 118, Hoensbroek tel. 045 – 522 72 72 www.kasteelhoensbroek.nl

Landen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.