Geen afbeelding beschikbaar

Larry Hagman overleden

Toen hij overleed was hij omringd door zijn geliefden

Aldus een onderdeel van het officiële statement op de website van Larry Hagman. De beroemde soapacteur overleed vrijdag in Dallas aan de gevolgen van keelkanker. Hij werd wereldberoemd door zijn rol in de soapserie Dallas. Hierin speelde hij de rol van slechterik J. R. Ewing. In de jaren ’70 en ’80 was deze serie ongekend populair in de hele wereld.

Larry Hagman werd geboren op 21 september 1931. Zijn moeder was actrice, waardoor hij zelf ook in de entertainmentindustrie terecht kwam. Hij speelde in de jaren ’60 in verschillende toneelstukken en films, maar zijn echte doorbraak beleefde hij met zijn rol in de serie Dallas, de soapserie waarin hij speelde vanaf het begin in 1978.

De rol die Hagman speelde was die van de manipulatieve egoïst J. R. Ewing. Hij was een oliebaron die alles in het werk stelde om winst te maken. Veel kijkers meenden in deze de rol de kwade kanten van het Amerikaanse kapitalisme te zien. Hagman groeide uit tot een absolute ster in de serie en is de enige acteur die in alle 357 afleveringen van Dallas te zien is. In de aflevering ‘Who shot J.R’ waarin Hagman werd neergeschoten zit misschien wel de beroemdste cliffhanger ooit. De aflevering waarin dit vraagstuk werd opgehelderd is nog steeds het op één na best bekeken programma uit de televisiegeschiedenis.

Larry Hagman was in het dagelijks leven de tegenpool van de op geld beluste slechterik die hij in de serie speelde. Hij pleitte jaren voor groene energie en was daarom onder andere ambassadeur voor het gebruik van zonnepanelen. Verder stond hij bekend als een stevige drinker die op de set van Dallas soms wel vier flessen champagne per dag dronk. Na een levertransplantatie die hij in 1995 onderging pleitte hij jarenlang voor het belang van orgaandonaties. Doordat hij een stevige roker was kreeg hij longkanker zodat de levertransplantatie noodzakelijk was.

In 2011 werd bij hem keelkanker geconstateerd. Hoewel hij zelf stelde dat het een gemakkelijk te behandelen vorm van kanker was, overleed hij afgelopen vrijdag aan de gevolgen ervan. De serie Dallas, die vorig jaar begonnen was aan een doorstart waar ook Hagman aan meedeed, heeft bekend gemaakt de verhaallijn aan te passen nu Hagman is overleden.

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.