Geen afbeelding beschikbaar

Leider mormonen gelyncht

Illinois 1844-  Nadat hij alle kogels uit zijn pistool had gebruikt, vluchtte Joseph Smith, leider van de Mormonen, naar het raam. Toen hij aanstalten maakte om uit het raam te springen, werd hij twee keer in de rug geschoten.

Een woedende meute bestormde Joseph Smith, leider van de kerk van Jezus Christus van der heiligen der Laatste Dagen, de Mormonen. Hij werd geboren op 23 december 1805 in Carthage en overleed op 27 juni 1844.

Visioen Joseph Smith

Volgens de Mormonen heeft Joseph Smith in 1820, op veertienjarige leeftijd, een visioen gehad. Dat was het begin van een groot aangehangen geloof, ontstaan in de 19e eeuw. Joseph Smith was op een moment in zijn leven gekomen dat hij zich afvroeg welke kerk de juiste was. In gebed verzonken, verscheen volgens Smith Jezus Christus voor hem die vertelde dat geen van de kerken nog op de goede weg zat. Na het eerste visioen volgden er meer. Zo zag hij op 21 september 1823 de engel Moroni. Die vertelde aan Smith een verhaal over een oud geschrift, geschreven op gouden platen, over de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De plaat zou in de nabijgelegen heuvel begraven liggen.

Boek van Mormon

Smith vond de platen en vertaalde de tekst onder de naam: Het boek van Mormon. Daar komt ook de naam Mormonen vandaan. De oorspronkelijke versie was door de Engel mee terug genomen naar de hemel, aldus Smith. Vanaf dat moment ging hij de nieuwe leer verspreiden onder de mensen. Na uitkomst van het boek op 6 april 1830 kreeg hij steeds meer aanhangers, inmiddels miljoenen over de hele wereld.

Zion

Na een visioen over de stad Zion die in de stad West-Missouri moest worden gesticht, trokken de Mormonen westwaarts. In 1831 had Smith zich gevestigd in West Missouri. Maar door felle tegenstand tegen de mormoonse leer, werden ze verdreven uit het gebied. Naast alle volgelingen hadden de mormonen dus ook felle tegenstanders, met name sinds 1842 toen de polygamie van Smith in grote kring bekend werd.

Aanslag op Joseph Smith

Smith ambieerde bovendien een politieke loopbaan. Hij werd burgemeester van Nauvoo, Illinois, en probeerde president van de VS te worden. Die politieke droom stuitte echter op weerstand. Zeker nadat er een artikel in de Nauvoo Expositor verscheen over zijn polygamie en wens om een theocratische koning te worden. Hij werd beschuldigd van hoogverraad en in afwachting van zijn proces in de gevangenis opgesloten. Inmiddels was een woede meute van 200 tegenstanders van de leer der Mormonen op de been gekomen, die de gevangenis bestormden.In een poging om te vluchten kwam hij om het leven. Hij stierf op  27 juni 1844.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!